Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a avut, ieri, discuții online cu șefii Direcțiilor agricole raionale. În cadrul dialogului, participanții au fost informați despre politicile ministerului privind dezvoltarea sectorului agricol. De asemenea, li s-a comunicat despre importanța ajustării legislației la normele europene și interesul față de sporirea producției agricole autohtone. S-a menționat că prin intermediul Coridorului Solidarității au fost transportate pe piața UE circa 3,5 mln tone de cereale.
Ministrul Vladimir Bolea a vorbit despre vizita delegației ministerului la Bruxelles și întrevederile avute cu Janusz Wojciechowski, Comisarul european pentru agricultură, cu Wolfgang Burtscher, directorul general pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI), cu Claire BURY, director general adjunct pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) și Leopoldo RUBINACCI, director general adjunct pentru Comerț (DG TRADE).
„Cu oficialii europeni am discutat posibilitatea extinderii cooperării cu instituțiile europene în scopul avansării reformelor inițiate și intensificării schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, pe segmentul agricol”, a declarat oficialul.
Vladimir Bolea a solicitat informații despre situația din raioanele țării, recomandându-le specialiștilor de la Direcțiile agricole raionale să fie receptivi la problemele fermierilor din teritoriu și să monitorizeze care este nivelul de asigurare cu semințe, fertilizanți, precum și să țină sub observație rezerva de umiditate din sol.
Un alt subiect abordat a făcut referință la acordarea sprijinului financiar din partea FAO și Japonia, micilor producători care au fost afectați de războiul din Ucraina și de condițiile meteorologice extreme.
Participanții au vorbit despre stocurile de fructe și grăunțoase, despre prețurile la inputuri, despre necesitatea includerii culturilor boboase la subvenționare, revizuirea modalității de amplasare a fermelor în localitățile rurale ș.a.
Întrevederile virtuale cu reprezentanții Direcțiilor agricole raionale au devenit tradiționale, fiind sesiuni eficiente de dialog pentru a fi la curent cu situația la zi din sectorul agricol.