Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Elveția, lansează un concurs pentru selectarea a trei microregiuni (fiecare cu câte cel puțin cinci unități administrativ teritoriale de nivel I), care în următorii doi ani vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală.
Astfel, comunitățile selectate vor fi ajutate să creeze micro-clustere, care vor valorifica avantajele locale existente și vor susține specializarea economiilor locale. Vor fi investiți până la 400 mii de dolari pentru fiecare din cele trei micro-clustere, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă, atât pentru localnici, cât și pentru migranți reveniți și pentru refugiații din Ucraina.
„În situația socio-economică actuală, consolidarea rezilienței actorilor economici este de o importanță vitală. Astfel, Elveția va sprijini afacerile locale, contribuind la crearea noilor perspective economice în diferite regiuni ale Moldovei”, a declarat Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
„Pe baza experienței de lungă durată a PNUD Moldova în susținerea dezvoltării locale, suntem mândri să contribuim la consolidarea rezilienței IMM-urilor, coloana vertebrală a economiei, pentru un acces sporit la locuri de muncă decente pentru populația locală și pentru refugiați”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Microregiunile sunt îndemnate să se înscrie la concurs. Dosarul trebuie să includă formularul de participare completat în limba română sau rusă, declarația de angajament și parteneriat, semnată de toate entitățile implicate din sectorul privat și public. Data limită pentru participare este 23 februarie 2023, ora 23:00.
Mai multe detalii găsiți aici.
În perioada 1 – 14 februarie vor fi organizate sesiuni de informare la Chișinău, Bălți, Cimișlia, Comrat, precum și o sesiune online, pentru a răspunde întrebărilor celor interesați de a pregăti dosarul de participare și de a clarifica toate etapele proiectului.
Pentru participarea la sesiunile de informare, e nevoie de înregistrare prealabilă la: https://rebrand.ly/prim_info_session
În perioada 2015-2022, PNUD și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) au desfășurat proiectul „Migrație și dezvoltare locală”, ca parte a intervenției „Moldova – Valorificăm potențialul migrației”, reunind autorități publice locale, ONG-uri/asociații de băștinași, sectorul privat și localnici, inclusiv migranți născuți în comunitățile-țintă. Astfel, 116 localități din Republica Moldova și 556.000 de persoane beneficiază de un nivel de trai mai dezvoltat și de servicii publice locale îmbunătățite.