Astăzi, 11 ianuarie, la nivel mondial, este marcată „Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale”, care are drept scop accentuarea importanței protecției şi conservării unor habitate şi specii naturale importante – lacuri, zone umede cu specii și flora de fauna unice etc.
Natura este cea care ne încarcă cu energie, ne învață să trăim autentic, ne oferă peisaje care ne taie respirația. Timpul petrecut în armonie cu natura este tot de ce are nevoie omul, ne cere în schimb doar respect.
- Cea mai veche rezervație a Moldovei este Rezervaţia naturală ştiinţifică „Codrii” – fondată în anul 1971, cu o suprafaţă de 5177 ha.
- Cea mai mare este Rezervaţia naturală ştiinţifică este „Pădurea Domnească” – fondată în anul 1993, cu suprafaţa totală este de 6032 ha, dintre care suprafața împădurită ocupă 3054 ha.
În anul 1991 au fost create Rezervația naturală ştiinţifică „Prutul de Jos” și Rezervația naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului”.
Iar Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlîc”, fondată în anul 1988, ocupă o suprafață de uscat de 836 ha, cât şi 270 ha de suprafaţă acvatică.
Aderarea Republicii Moldova la diferite acorduri şi convenţii internaţionale contribui la necesitatea de reformare a sistemului de conservare a ecosistemelor naturale. Astfel, la propunerea Ministerului Mediului a fost adoptată Legea nr. 1538-XIII din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, care prevedea extinderea ariilor protejate până la 66,5 mii ha. Conform legii sunt înregistrate 51 rezervații silvice, 9 rezervații de plante medicinale și trei mixte: în total 63 de rezervații naturale cu o suprafața de 8.009 ha.
Începând cu anul 1997, „Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale” este inclusă în calendarul sărbătorilor de mediu, la inițiativa mai multor organizații ecologiste, cu ar fi Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund.