Și-a întemeiat un cămin alături de soția sa Tatiana, iar situația economică l-a determinat să plece peste hotare pentru a-și întreține familia. Atunci când se gândea unde să-și urmeze drumul străinătății, alegerea a căzut asupra Portugaliei, un factor important fiind și istoria vitivinicolă seculară a țării gazdă. Capul familiei Gherciu a muncit la început în domeniul construcțiilor, însă pasiunea din copilărie l-a făcut, la scurt timp, să opteze pentru o muncă la o fabrică vinicolă, în pofida faptului că salariul obținut la vinărie era de două ori mai mic decât cel pe care îl avea în construcții, scrie TRM.
Membrii familiei Gherciu sunt oameni care își doresc mereu să persevereze, dovadă a acestui fapt fiind și echivalarea diplomelor moldovenești în Portugalia, pe care aceștia au izbutit să o obțină. Ion a mai efectuat un masterat în domeniul viticulturii, iar soția sa a studiat la o școală medicală, asta deși ambii cunoșteau foarte puțin limba portugheză.
„Îmi era foarte dificil să studiez o disciplină nouă, îmi era foarte greu la început să descopăr bazele științifice ale viticulturii. Am făcut un efort extraordinar în ce privește barierele lingvistice, precum și pentru a acumula cunoștințe în acest nou domeniu”, remarcă Ion.
„În urma acestor studii am acumulat mai multe datorii, ne-am aventurat în acest angajament pentru a arăta lumii că avem și noi o valoare, nu suntem niște oameni fără studii și competențe. Mi-am pus scopul de a-mi apăra demnitatea profesională, or, viața de emigrant este destul de complicată prin multitudinea de discriminări, iar cea mai dureroasă discriminare pentru mine a fost cea legată de profesie”, afirmă moldoveanul stabilit de 16 ani peste hotare.
„Nu a fost ușor, ne sprijineam unul pe altul, am avut foarte multe dificultăți. Ne-a fost nespus de greu să plecăm la sfârșitul anilor ’99, lăsând acasă un copil de numai un an. După șapte luni la depărtare nu am mai rezistat dorului și am luat-o cu noi, să fim împreună toată familia”, povestește Tatiana Gherciu.
„Am hotărât să ne încercăm norocul într-o țară mai demnă și mai bogată, acceptând viața de emigrant. Îmi părea că odată ce am plecat de acasă, trebuie să caut modalități de a-mi crește copiii într-o țară mai demnă, iar situația din Portugalia, din punct de vedere economic, nu mi se părea atât de bună”, explică bărbatul.
Și denumirea brandului „Bessarabie” nu este una deloc întâmplătoare. Specialistul Ion Gherciu fiind un autodidact, a descoperit în filele istoriei că în secolul XIX, atât în Basarabia țaristă, cât și în alte regiuni ale Imperiului Rus, mai mulți europeni au migrat în sudul Basarabiei, printre care și unii elvețieni.
Curioasă i-a părut oenologului întâmplarea că elvețienii de pe atunci contribuiau la calitatea vinurilor moldovenești, iar acum un moldovean produce vin în Elveția. Astfel, prin brandul său, Ion Gherciu își propune să continue această istorie, să creeze o punte între Elveția și Moldova.
În planurile familiei Gherciu este ca vinurile brandului „Bessarabie” să cuprindă piețele din întreaga Europă, produse care și-ar găsi cu siguranță consumatori atât în rândurile moldovenilor de acasă, cât și a cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare.