La 21 decembrie 2022, secretarul de stat Galina Rusu a participat la evenimentul de lansare a subproiectului „Crearea condițiilor moderne pentru formarea capitalului uman competitiv pe piaţa muncii la colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în perioada 2020-2025 și finanțat de Banca Mondială. Valoarea acestui subproiect este de 386 830 de euro.
Potrivit unui comunicat, subproiectul va contribui la crearea unor condiții moderne de studii pentru dezvoltarea personalității elevilor ca viitori specialiști, axați pe creativitatea profesională, intelectuală și socială prin implementarea unor programe educaționale și formarea capitalului uman competitiv pe piața muncii.
Instituția își propune:
- crearea a 3 laboratoare pentru desfășurarea lecțiilor practice la specialitățile „Învățământ primar” și „Învățământ preșcolar”;
- dotarea cu echipament modern a 2 clase de informatică;
- realizarea a 25 de activități, care să contribuie la îmbunătățirea metodelor și metodologiei de predare;
- realizarea a 2 studii privind starea pieței muncii și a sistemului de învățământ;
- dezvoltarea a 10 documente de organizare a procesului de studii în instituție;
- organizarea a 3 programe de tip „școală de vară” pentru elevii din licee și gimnazii și a 2 campanii sociale de promovare a învățământului pedagogic și a imaginii colegiului.
Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” susține inițiativele Guvernului Republicii Moldova prin intervenții menite să îmbunătățească condițiile existente din blocurile de studii şi, respectiv, să asigure dotarea cabinetelor, laboratoarelor și altor medii de învățare, formarea resursei umane, perfecționarea programelor de studii, pentru a asigura o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieţei forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților.
Ministerul Educației și Cercetării încurajează instituțiile de învățământ profesional tehnic să aplice la proiectele de acest tip, pentru a spori propriile capacități de instruire, contribuind astfel la formarea unor specialiști de înaltă calificare pentru Republica Moldova.