Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, și-a început noul său mandat, al treilea la număr, cu un interviu acordat unor mici reporteri ungheneni, cu vîrsta cuprinsă între cinci și nouă ani. Este vorba de copiii de la Școala de vară ”Un zîmbet colorat”.
Întîlnirea a fost stabilită pentru luni, 13 iulie. De dimineață, copiii au intrat în anticamera primăriei. Așa cum și se cuvinte, secretara i-a întrebat de cine au nevoie. Cînd a auzit că vor să discute cu primarul, i-a întrebat dacă știu cine este Alexandru Ambros? Reacția a fost hazlie, dar sinceră. ”Da, îl cunosc! Bunelul meu numai pe el îl votează”, a făcut imediat o remarcă Maxim Cazîlu, un băiat în vîrstă de 9 ani.
După ce s-au instalat în biroul primarului, întrebările au început a veni una după alta.
Ați visat de mic copil să deveniți primar? (Nicoleta Babiuc, 9 ani)
Nu. Cînd eram mic, visam să devin aviator. Mă gîndeam că o să fiu pilot de avioane. Și cît pe ce să reușesc să-mi realizez visul. Dar nu a fost să fie.
Care a fost primul lucru pe care l-ați făcut cînd ați devenit pentru prima dată primar? (Valeria Rusu, 9 ani)
Am anulat o dispoziție a predecesorului meu, adică a celui care a fost primar înaintea mea. Totodată, mi-am făcut ordine pe birou. De atunci, vedeți, s-a mai făcut un pic de dezordine. (zîmbește)
Ce acțiuni ați întreprins pentru copiii din orașul Ungheni? (Matei Enachi, 6 ani)
Noi ne gîndim mereu la copii. Foarte multe activități se fac în cele șase grădinițe din oraș, pe care primăria le susține. Și la Palatul de cultură sînt organizate numeroase activități. Aici funcționează diferite secții, unde copiii sînt așteptați cu drag.
Care este sistemul de valori după care vă ghidați în viață? (Nicoleta Cibric, 9 ani)
Este foarte important să învățați să faceți ceva ce nu știu alții să facă. Dacă fiecare dintre voi va fi cel mai bun într-un domeniu sau altul, atunci, cu siguranță, veți reuși în viață. Pentru un primar este foarte important să aibă o viziune clară asupra dezvoltării localității, să știe cum pot fi soluționate problemele care apar.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii un om bogat? (Daria Vacariuc, 5 ani)
Un om bogat este cel care are cunoștințe, un om bogat este cel care este înconjurat de prieteni, care are în jur oameni care îl iubesc și el îi iubește și îi respectă. Un om bogat nu-i neapărat cel care are are bani, dar cel care este fericit. Oamenii care au bani, în majoritatea cazurilor, intră într-o perioadă de nefericire.
Copiii, ca niște adevărați reporteri, și-au tot făcut notițe, fiind ochi și urechi. Primarul a intrat în jocul lor și le-a răspuns foarte serios la toate întrebările. Una dintre ele, însă, l-a lăsat, pentru cîteva clipe, fără cuvinte.
”Am și eu o întrebare. Tata mi-a zis că doi oameni au lovit o mașină și i-au îngropat”, i-a spus Nicu Grițunic, un băiețel de șase anișori. ”Asta nu e bine”, a fost prima reacție a lui Alexandru Ambros. ”De fapt, nu-i chiar o întrebare. Ceea ce spui e un fel de news la prima oră, expres în noutăți”, a specificat dînsul.
La final, primarul a promis că la Ungheni va fi deschisă neapărat o cafenea pentru copii unde ei să poată să-și petreacă timpul împreună cu părinții. Edilul i-a îndemnat, totodată, să învețe, dacă vor să reușească în viață. ”Cea mai mare bogăție este ceea ce aveți în creier. Bogăția asta nu poate să ți-o ia nimeni. Dacă ai cinci lei, poți să-i pierzi. Dacă ai cunoștințe, nu le pierzi și nici nu ți le poate lua cineva”, le-a spus dînsul, după care i-a lăudat pentru prestația lor: ”Ați fost tari de tot la întrebări, reporteri adevărați!”.
Sursa: expresul.com