În legătură cu începerea sezonului de vânătoare de mistreți, care va dura până la 31 decembrie curent, Poliția de Frontieră a lansat unele recomandări pentru a evita cazurile de încălcare a regimului zonei de frontieră și de braconaj cinegetic.
Astfel, cei ce vor vâna în zona de frontieră, pe lângă carnetul de vânător și permisul de portarmă, trebuie să depună cerere de eliberare a permiselor pentru acces în zona de frontieră cu scop de vânătoare. În acest sens, conform Legii 215 din 04.11.2011, vânătoarea la frontiera de stat, pe culoarul de frontieră şi în fâșia de protecţie a frontierei de stat este strict interzisă, inclusiv tragerea cu arma şi urmărirea animalelor peste frontiera de stat.
Totodată, persoanele care se deplasează sau desfăşoară diferite activităţi în zona de frontieră le este interzis:
a) să tragă cu arma în direcţia frontierei de stat;
b) să deterioreze sau să distrugă semnele de frontieră, instalaţiile ori mijloacele tehnice de supraveghere şi control al frontierei;
c) să producă sau să extindă incendii în limita fîşiei de protecţie a frontierei de stat;
d) să desfăşoare activităţi care pot polua apele, aerul sau solul în zona de frontieră, precum şi în apele de frontieră;
e) să fixeze pe hârtie sau pe alt suport imagini care să redea porţiuni din teritoriul statelor vecine;
f) să facă schimb de obiecte sau corespondenţă peste frontiera de stat în alte puncte decât în cele
destinate prin lege în acest scop;
g) să poarte convorbiri neautorizate peste linia frontierei de stat.
Vânătoarea de-a lungul frontierei de stat, pe o adâncime de 500 metri de la linia frontierei de stat către interior, este interzisă. Până la această limită vânătoarea este permisă doar în perioada luminoasă și cu avizarea prealabilă a Poliției de Frontieră, respectându-se regulile şi restricţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Elena Ivanov