Lucrătorii din agricultură şi industria prelucrătoare îşi sărbătoresc, duminică 27 noiembrie, ziua profesională. Cu această ocazie, astăzi, în ajunul sărbătorii, la Palatul Republicii a fost organizat un eveniment festiv pentru agricultori, la care a participat prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului Igor Grosu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, directorul Misiunii USAID Moldova Scott Hocklander și ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu.
În cuvântul său de felicitare, Natalia Gavrilița a exprimat recunoștință celor care au îmbrățișat profesia nobilă de agricultor și care, în pofida tuturor provocărilor momentului, dau dovadă de profesionalism, reziliență, flexibilitate și sârguință, generând rezultate remarcabile.
„Agricultorii sunt cei care pun pâinea pe masă, cei care creează valoare în economia noastră și cei care oferă locuri de muncă pentru foarte mulți oameni din sate și din orașe. Anul acesta ne-a arătat, mai mult ca oricând, cât de vulnerabilă poate fi securitatea alimentară la nivel global, dar și cât de important este să avem producători agricoli autohtoni puternici, capabili să asigure piața internă. La fel de important este ca producătorii să aibă capacitatea și instrumentele necesare pentru a se reorienta rapid, în condițiile întreruperii lanțurilor de aprovizionare și pierderii piețelor clasice de desfacere din afara țării”, a menționat prim-ministra.
Pentru activitate prodigioasă în sectorul agroindustrial și cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare, în semn de înaltă recunoștință și apreciere a activității în domeniul agricol, dedicare și perseverență, șefa Executivului a decernat diplome de onoare din numele Guvernului Republicii Moldova, membrilor comunității agricole.
În mesajul său de salut, ministrul Vladimir Bolea a realizat un bilanț al activităților întreprinse în anul curent, de minister și Guvern pe segmentul agroindustrial, aducând un omagiu tuturor agricultorilor, care prin munca și efortul lor asigură securitatea alimentară a țării și dezvoltă complexul agroindustrial:
„Nu există o ramură mai importantă și cu un potențial mai mare decât agricultura. Agricultura a fost, este și va rămâne ramura cea mai importantă a economiei naționale a țării. Agricultura antrenează în activitatea zilnică un coeficient important – de peste 21% din populaţia aptă de muncă, ceea ce determină baza dezvoltării economice și direcția principală de orientare a politicilor Guvernului. Circa 40 la sută din exporturi sunt reprezentate de produsele agricole. Anul 2022 a venit cu o multitudine de probleme. În cazul Republicii Moldova, niciodată nu am avut atâtea crize care să se suprapună, însă am ferma convingere că Republica Moldova fiind un stat independent și stat candidat în procesul de aderare la UE, vom reuși ca de fiecare dată. Orice situație complicată ne face mai puternici și mai rezilienți în fața tuturor problemelor. Pe această cale le transmit recunoștință partenerilor internaționali, care ne susțin și împărtășesc cu noi cunoștințele și experiențele lor. Cu referire la acțiunile Guvernului, în acest an, am reușit să majorăm fondul de subvenționare, până la 1 miliard 750 milioane, în scopul susținerii agricultorilor. Astfel, au fost acordate mult mai multe subvenții, generând investiții importante în economia națională. Agricultorii demonstrează încă odată puterea și capacitatea lor de a dezvolta componenta economică a țării. Pe dimensiunea MAIA și cu suportul Ministerului de Externe și Integrării Europene, a Camerei de Comerț și Industrie și a asociațiilor de profil, am reușit să diversificăm piețele de desfacere. Am reușit să organizăm o expoziție a produselor autohtone în Egipt și drept rezultat avem deja exporturi spre această destinație. La fel, grație diplomației economice, am reușit să exportăm peste 11000 tone de mere în Uniunea Europeană, în comparație cu anul 2021, când au fost livrate 1100 tone. Vom rămâne ancorați pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultorii și în acest sens, vom pune accent pe sistemul științific, întrucât nu s-a bucurat de înalta apreciere din partea autorităților. Cercetătorii vor fi văzuți și auziți, pentru că agricultura este știință și trebuie să se bazeze pe rezultate științifice.”
În discursul său, ministrul a enumerat și alte măsuri întreprinse în concordanță cu interesele agricultorilor, referindu-se la: crearea coridoarelor verzi în vamă, pentru exportul produselor agricole; rambursarea accizei la motorină, amânarea achitării impozitului funciar; diminuarea ratelor de creditare, în cadrul proiectelor investiționale de profil; excluderea necesității de prezentare a certificatului fitosanitar la exportul în țările-membre ale Uniunii Europene, extinderea termenului de depunere a dosarelor pentru subvenționare ș.a.
Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova: Agricultura este un pilon cheie al economiei moldovenești și rămâne principalul angajator în zonele rurale. USAID continuă să investească în sectorul agricol ca motor de creștere și dezvoltare rurală. Anul acesta a fost deosebit de dificil, având în vedere impactul invaziei ruse a Ucrainei, creșterea prețurilor, precum și seceta. În ciuda acestor provocări, producătorii agricoli moldoveni au perseverat și chiar au obținut rezultate deosebite. Datorită eforturilor comune ale asociațiilor din industrie, sectorului privat și autorităților guvernamentale, mărcile „Vinul Moldovei” și „Moldova – gustul face diferența” devin din ce în ce mai cunoscute, iar produsele Moldovei sunt apreciate în întreaga lume. Cumpărătorii din UE și Orientul Mijlociu sunt impresionați de calitatea produselor moldovenești. Producătorii obțin certificări internaționale care le permit să acceseze noi piețe. Moldovenii câștigă concursuri de vinuri – numai anul trecut au fost câștigate peste 1.200 de medalii. Asociațiile sectoriale oferă servicii îmbunătățite membrilor lor. Instituțiile de învățământ lucrează mână în mână cu întreprinderile private pentru a se asigura că studenții sunt echipați cu abilitățile necesare sectorului privat. USAID sprijină sectorul agricol al Moldovei din 1993 și va continua să facă acest lucru în această perioadă dificilă pentru a asigura o redresare durabilă și incluzivă și o integrare accelerată cu UE și alte piețe de încredere. USAID va oferi acest sprijin prin Activitatea de Reziliență și Competitivitate Rurală (RCRA), lansată recent, în valoare de 50 de milioane de dolari, care se va concentra pe sectoarele agriculturii, vinului și turismului.
Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Agricultura este esențială, este fundamentul vieții, factorul principal pentru bunăstarea tuturor și pentru o dezvoltare sănătoasă. În Republica Moldova agricultura nu are doar o tradiție milenară, este principala ramură a economiei țării. Produsele agricole din Republica Moldova sunt recunoscute pentru calitate peste tot în lume și mă bucur foarte mult că principala destinație a exportului Republicii Moldova este România. România este principalul partener comercial și investitor al Republicii Moldova. Companiile românești vă asigură combustibilul, dvs. folosiți logistica și depozitarea oferită de companiile românești. Trăim niște vremuri deosebit de grele. Războiul crud, nemilos și nelegitim dus de Rusia în Ucraina ne afectează pe noi toți. Trecem printr-o gravă criză alimentară la nivel mondial. Doresc să felicit agricultorii pentru că depun eforturi profunde în fiecare zi și să faceți ca agricultura să se dezvolte și ca produsele moldovenești să ajungă peste tot în lume. Subliniez eforturile conducerii pro-europene. Cooperăm în toate domeniile inclusiv în zona de agricultură. Pe lângă acest lucru există o serie de domenii conexe care vin să sprijine producătorii agricoli. Cooperăm foarte bine în ceea ce privește zona de frontieră, transporturile, relațiile comerciale, exporturile și importurile, iar România și Guvernul de la București rămân alături de dvs.”
După mesajele de felicitare, cei prezenți au asistat la un concert cu participarea elevilor de la instituțiile de învățământ profesional tehnic din republică.