Premierul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat că, în sezonul rece (noiembrie-martie) 2022-2023, vor fi acordate compensații totale de aproximativ 5 miliarde de lei, informează PROVINCIAL.
„Este o sumă semnificativ mai mare decât anul trecut. Este o decizie asumată a Guvernului și se fac eforturi mari pentru a mobiliza acești. Avem și susținerea partenerilor externi”, a declarat ministrul.
Oficialul a precizat că, compensațiile vor fi acordate în factură pentru consumul de gaze naturale, energie termică în regim centralizat și energie electrică.
„Volumul maxim compensat de gaz pentru consumatorii casnici va fi de 180 metri cubi pe lună per loc de consum.
Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale vor fi:
categorie de vulnerabilitate energetică foarte ridicată – 12 lei per metru cub. Valoarea maximă în factură va fi de 3 110 lei;
ridicată – 14 lei per metru cub, iar valoarea maximă va fi de 2750;
medie – 17 lei per metru cub;
scăzută – 24 lei per metru cub.
Pentru energie termică, volumul maxim compensat va fi de 1,3 gigacalorii.
Astfel, tarifele vor fi următoarele:
foarte ridicată – 1450 lei per gigacalorie;
ridicată – 1700 lei;
medie – 1950 lei;
scăzută – 2500 lei.
Pentru a asigura aceste tarife consumatorii casnici din cagoteria foarte ridicată cu un consum mai mare de 1,3 gigacalorie vor primi o compensație lunară de 1825 lei – la Chișinău, 2080 lei – la Bălți, pentru că tarifele sunt diferite. În alte orașe mai mici din țară va fi altă valoare, dar aproximativ acestea sunt sumele.
Cei din categoria ridicată vor primi 1500 lei pe lună la Chișinău, 1758 lei pe lună – la Bălți
Medie – 1175 lei – Chișinău, 1430 lei – la Bălți”, a relatat Marcel Spatari.
În ceea ce ține de energia electrică, va fi compensat un cosum de 75 kwh lunar pe loc de consumat pentru categoriile foarte ridicată și ridicată, tarifele achitate de ei fiind de 3,3 lei și 3,7 lei.
Ministrul a mai precizat că, până la moment, pe compensatii.gov.md au fost depuse 645 de mii de cereri, iar înregistrarea e deschisă până pe 24 noiembrie curent. Pe 25 noiembrie, sistemul automat va oferi categoriile de vulnerabilitate energetică pentru cei care s-au înregistrat.
Totodată, Marcel Spatari a menționat că, cei care nu au depus cerere pe site vor primi automat categoria medie, însă, legea urmează a fi modificată, pentru ca – acei care nu au depus cerere pe compensatii.gov.md, din decembrie vor primi categoria scăzută.