Ministrul interimar al Ministerului Mediului, Vladimir Bolea a întreprins ieri, 9 noiembrie, o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” și la Stațiunea Tehnologico-Experimentală Pașcani. În comun cu specialiștii de ramură din cadrul MM și MAIA și a reprezentanților Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au făcut schimb de păreri în vederea identificării unor soluțiilor urgente pentru gestionarea deșeurilor periculoase.
În cadrul întrunirii au fost examinate locațiile Stațiunii Tehnologico – Experimentale Paşcani (contaminate cu pesticide învechite) care necesită măsuri de decontaminare și reconstrucție în vederea utiilizării ulterioare cu destinație similară. Concomitent a fost examinat și blocul Institutului de Fitotehnie (care deține spații libere), care poate servi ca potential amlasament pentru blocul adminitrativ al Centrului de deșeuri periculoase și a laboratoarelor de testări, în cadrul acestuia.
Ministrul a declarat că, reducerea riscului de la deșeurile periculoase nu va putea fi realizată atâta timp, cât statul nu creează oportunități pentru colectarea, valorificarea și depozitarea acestora, în condiții sigure pentru mediu și sănătate. Tergiversarea acestui proces, doar amplifică problema deșeurilor periculoase. Totodată, oficialul a menționat că un rol important în soluționarea majorității problemelor sectoriale, ar fi eficientizarea procesului de conlucrare interministerială, evitând astfel procesul birocratic de luare a deciziilor.
Vicedirectorul Institutului, Pantelimon Borozan a adus la cunoștință despre structura instituției, misiunea/rolul și posibilitățile de dezvoltarea a acesteia, inclusiv și din perspectiva utilizării locațiilor libere care sunt disponibile și pot fi utilizate pentru amplasarea blocului administrativ al Centrului de deșeuri periculoase și laboratoarelor de testări/cercetări. Directorul Stațiunii Tehnologico – Experimentale Paşcani Alexandru Erhan, a vorbit despre situația la Stațiunea de la Pașcani (în care au fost anterior păstrate pesticidele învechite) și posibilitatea de soluționare a problemei prin investiții noi care vor contribui la decontaminarea locației și reorganizarea acestuia pentru amplasarea bazei tehnice a Centrului de deșeuri periculoase.
În scopul soluționării problemei deșeurilor periculoase, precum și pentru a dezvolta capacitățile naționale în acest sector din cadrul unor capacități deja existente (edificii, terenuri), părțile au agreat ideea de a iniția procesul de conlucrare în vederea pregătirii platformei pentru crearea și dezvoltarea Centrului de deșeuri periculoase.