Ieri, la Comrat, a fost marcată Ziua Vinului în Găgăuzia – 2022. Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul evenimentului, a declarat că e foarte bucuroasă că, an de an, se reușește păstrarea acestei tradiții – frumoasă și plină de conținut, că se reușeste lărgirea cercului de prieteni, care vor să cunoască în de aproape tot farmecul inedit al Bugeacului din Sudul Moldovei, informează PROVINCIAL.
„Ziua Vinului este un prilej pentru a deschide larg ușile caselor noastre, inimile noastre. Vrem să știe toți despre ospitalitatea găgăuzilor (ospitalitate orientală) și despre tradițiile noastre în vinificație.
Se spune că Dumnezeu a creat apa; însă omul a creat vinul. Iată de ce, astăzi, vreau să demonstrăm o dată în plus că am fost binecuvântați pe acest pământ să avem mult soare și cei mai dulci și savuroși ciorchini de poamă; că iubim cu adevărat munca, glia și patria.
Republica Moldova are o suprafață de 112 mii ha de viță-de-vie, pe care sunt plantate peste 50 de soiuri de struguri pentru vin, dar cele mai alese soiuri cresc aici, în Găgăuzia.
Avem cu ce ne mândri. Producătorii noștri de vinuri ocupă o poziție de lider pe piață națională, iar brandurile obținute în vinăriile din Sudul Moldovei sunt premiate la multe Concursuri Internaționale: Saperavi, Cabernet Feteasca Neagră, Muscat, Feteasca Albă Shardonnay”, a declarat Irina Vlah.
Bașcanul a mai spus că „ne vom strădui și în continuare ca politicile statului în domeniul vitivinicol să favorizeze producătorul autohton, să sporească competitivitatea vinurilor noastre pe piețele de desfacere internaționale, dar și să atragă investițiile necesare pentru a da o nouă dinamică sectorului”.
„Nu în zadar, domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, în „Descrierea Moldovei”, remarcă „plantațiile de viță-de-vie ca una dintre cele mai mari bogății ale pământului Moldovei”.
Si acum, vreau să aduc un argument oaspeților noștri: de ce la Chișinău Ziua Vinului este organizată în prima duminică a lunii octombrie, iar la Comrat – tocmai pe 6 noiembrie.
Vinificația este o artă cu secrete. Tradiția spune că vinul tânăr trebuie gustat abia după 40 de zile de fermentare „liniștită”. Aceasta este perioada în care se formează gustul final al vinului.
Iată de ce noi mai așteptăm o lună. Astfel, să putem savura un vin veritabil de la Sud, din zona viticolă „Valul lui Traian”. Iar cei care vor dori să parcurgă aceasta rută, de 126 de km, vor îndrăgi și mai mult Găgăuzia.
Un proverb latin spune așa: Vinul bun înveseleşte inima omului”, a mai menționat ea.
Irina Vlah, de asemenea, a recunoscut că, ca într-o familie educată, avem multe probleme, care ne încrețesc fruntea.
„Ziua de astăzi, însă, trebuie să fie ca un motor de revigorare în fața oricăror provocări. Atâta timp cât ne ținem mână de mână, umăr de umăr, inimă de inimă, nu ne va înfrânge nimeni și nimic. Platon, marele filosof al Greciei antice a spus: „In vin se află adevărul.” Dragii mei găgăuzi, dragii noștri oaspeți, ridic acest pahar, pe care îl ciocnesc simbolic cu fiecare în parte, spunându-vă un mare adevăr: „Fericirea și bunăstarea sunt în noi! Celelalte – s trecătoare.” O zi frumoasă tuturor în continuare”, a conchis Bașcanul.