Șase grupuri de producători agricoli au primit granturi de 1,5 mln. dolari SUA
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a debursat 1,5 mln. dolari SUA către şase grupuri de producători agricoli, participanți ai Programului de granturi investiționale în infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de finanțare” al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Majoritatea grupurilor care au accesat resursele financiare, au fost participanți la apelul trei al Programului de granturi, desfășurat în perioada 10 aprilie-8 iunie 2015. Reamintim, că granturile sunt debursate imediat ce fermierii vin cu confirmarea de co-finanțare a proiectului investițional.
Cel mai mare proiect investițional din numărul celor șase, aparține grupului de producători de struguri de masă și prune din r-nul Cantemir ”Moldagrovitis”, care vor construi un frigider de 1060 tone cu 2 camere de pre-răcire. Investiția totală a acestui proiect este de $1,1 mil, dintre care $350 mii reprezintă grantul MAC-P. Totodată, producătorii de mere din Briceni, uniți în cooperativa ”Stânca Grup” vor construi unul din cele mai mari frigidere din cadrul proiectului. Capacitatea acestuia va fi 1860 tone. Costul proiectului investițional este de 15,9 mil lei, dintre care 6,3 mil lei au fost debursați către fermieri în calitate de suport financiar nerambursabil.
Deși majoritatea agenților economici realizează proiecte investiționale care prevăd construcția frigiderelor industriale pentru păstrarea fructelor și legumelor, sunt și agenți economici ce optează pentru crearea unei infrastructuri competitive de sortare și ambalare. Unul dintre aceștia este grupul de agricultori ”Fruitmol group” din Strășeni, care realizează construcția unei case de ambalare, sortare și procesare, investiția totală fiind de circa $1 mil, dintre care $350 mii au fost acordate de către proiectul MAC-P.
La cele trei apeluri de selectare a dosarelor conform Programului de granturi ”Accesul la piețele de finanțare”, organizate în 2014-2015, au participat 28 de grupuri de producători agricoli, specializați în producerea fructelor și legumelor, intre care 9 dosare sunt în proces de examinare iar 19 au fost aprobate spre finanțare. Din rândul acestora, 13 cooperative deja au accesat granturile în sumă cumulativă de 56,5 mil lei pentru realizarea proiectelor sale investiționale, costul total al cărora depășește cifra de 148 mil lei.
Astfel, datorită suportului proiectului MAC-P, în țară sunt în proces de construcție 9 frigidere industriale, cu capacități de păstrare de la 350 până la 1860 tone, 7 linii de sortare, ambalare a fructelor și legumelor de diferite capacități, 3 linii de uscare a fructelor, procurate 6 stivuitoare, un echipament de procesare, decojire, calibrare a migdalelor și alunelor, etc.
NOTĂ: Programul de granturi investiționale în infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale MAC-P (2014-2016) are drept obiectiv acordarea suportului necesar grupurilor de horticultori în crearea infrastructurii post-recoltă și respectiv, majorarea competitivității produselor autohtone. Pentru aceasta, fermierii asociați pot obține granturi de până la $350 mii, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de $7 mil.
Diana Munteanu