Prima stație de monitorizare a aerului, de tip trafic, a fost evaluată după 4 luni de la instalarea sa. În Chișinău avem o stație modernă, din luna iunie curent, la intersecția străzii Mihai Viteazu cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, grație Guvernului Germaniei, Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ), ca donație de la de Agenția de Mediu din Saxonia-Anhalt.
În perioada 3-7 octombrie curent, s-a desfășurat misiunea experților din Germania cu scopul de a verifica funcționalitatea stației de monitorizare a calității aerului și de a examina nivelul de poluare. Din cei 5 poluanți atmosferici, pe care îi monitorizează stația, 3 sunt în normă: O3, CO și SO2, pe când nivelul de poluare cu NO2 și PM10 este în exces. Poluarea cu NO2 și PM10 este condiționată de utilizarea motorinei neconforme prevederilor legislației cu privire la unităților de transport vechi care nu asigură arderea completă a carburanților.
În urma evaluării stației de monitorizare a aerului, experții din Germania sunt de părere că autoritățile centrale trebuie să fortifice controlul calității carburanților și transpunerea standardelor pentru vehicule. După verificările tehnice, stația funcționează la parametrii optimali. Personalul Agenției de Mediu este bine pregătit în vederea monitorizării și procesării datelor de la stație. Un seminar, pentru ridicarea calificării personalului privind analiza datelor de la stație, s-a desfășurat la data de 5 octombrie curent.
În scopul transmiterii datelor în rețeaua UE este necesară achiziționarea unui soft de conectare. La fel, este nevoie de achiziționat un soft de procesare a datelor și informare a publicului. Conform prevederilor Legii privind calitatea aerului atmosferic, care va intra în vigoare în 2024, evaluarea și gestionarea calității aerului atmosferic se realizează prin Sistemul Național de Monitorizare și Gestionare Integrată a Calității Aerului și crearea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.
Pe perioada misiunii experților în Republica Moldova, au avut loc întrevederi cu specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, unde s-au discutat opțiunile de dezvoltare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.