Astăzi, 6 octombrie 2022, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat un exercițiu tactic de teren, privind lichidarea unei situații excepționale cu caracter chimic, biologic, radiologic și nuclear. Aplicația a avut loc în localitatea Dezghingea, UTA Găgăuzia.
“Conform scenariului, la data de 25 septembrie 2022, aproximativ la ora 01:23 s-a produs o explozie la reactorul nr. 2 a centralei atomoelectrice de la Cernavodă din România, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. În urma exploziei s-a produs o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive. Conform datelor obținute, norul radioactiv se îndreaptă spre teritoriul Republicii Moldova, precum și teritoriul țărilor Uniunii Europene. Ca urmare a precipitațiilor înregistrate sub formă de ploaie, cea mai afectată zonă a fost declarată localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia. Aici, indicele nivelul fondului radioactiv au crescut de la 0,15 mSv/h, la 1,12 mSv/h, ceea ce a constitut o creștere de zece ori a concentrației admisibile. Pentru gestionarea situației de criză, la fața locului a fost instituit Statul Major,” spune IGSU.
În cadrul exercițiului au fost implicate instituțiile responsabile de gestionare a procesului de lichidare a consecințelor situațiilor excepționale cu caracter radiologic sau nuclear și anume: efectivul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, angajații Inspectoratului General al Poliției, echipele medicale ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, dar și instituțiile de urgență ale administrației publice locale. După producerea accidentului radioactiv, instituțiile responsabile în mod de urgență au informat populația privind riscurile contaminării, iar angajații poliției au asigurat ordinea publică. Totodată, au fost organizate punctele de distribuire a echipamentului individual de protecție pentru cetățeni.
Angajații IGSU au efectuat cercetări radioactive ale terenului, au delimitat și au marcat zonele contaminate, fiind decontaminate în cel mai scurt timp unele sectoare esențiale pentru desfășurarea misiunilor de intervenție.
Mai mult, salvatorii au preluat apa și plantele pentru efectuarea probelor. Efectivul IGSU a amenajat mai multe puncte de decontaminare a unităților de tehnică și a cetățenilor, unde localnicii și personalul instituțiilor implicate au trecut prin procesul de dozimetrie și decontaminare conform normelor stabilite.
Echipele de medici au intervenit în ajutorul sinistraților și au desfășurat triajul medical. Aceștia, au acordat primul ajutor medical persoanelor traumate și le-au transportat la spital pentru îngrijiri ulterioare. Exercițiul de teren a avut drept scop pregătirea, perfecționarea, dar și verificarea capacităților de cooperare și gestionare a instituțiilor de urgență implicate în procesul de lichidare a consecințelor producerii unui accident cu caracter radiologic.
În total în cadrul aplicațiilor au fost antrenați peste 40 de salvatori și pompieri din cadrul IGSU cu 11 unități de tehnică.