Silvicultorii desfăşoară, în această perioadă, activităţi importante în cooperare cu Autorităţile Publice Locale pentru a identifica terenurile pe care primăriile sunt dispuse să le ofere pentru plantări.
“În rezultatul invocării argumentelor necesare şi a insistenţei au fost semnate contracte ce pun în aplicare aceste intenţii. Drept rezultat, circa 583,9 ha din terenurile autorităţilor locale vor fi parcurse cu lucrări de plantare, fiind încheiate deja 25 de contracte,” spune “Moldsilva”
Potrivit Agenției, realizarea cu succes a proiectului de ţară ce prevede majorarea fondului forestier cu 100000 ha de păduri în următorii 10 ani, solicită stabilirea cu exactitate a terenurilor unde urmează a fi plantaţi arborii.
În acest scop, echipe formate din silvicultori au efectuat un volum impunător de muncă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în scopul identificării terenurilor ce urmează a fi împădurite pentru a dezvolta fondul forestier. În perioada august-septembrie, curent, s-a reuşit delimitarea a 170 de sectoare cu suprafaţa de 1604,4 ha ce vor fi plantate.
Dacă activitatea continuă în acelaşi ritm, atunci până la primii puieţi ce vor fi sădiţi în această toamnă, factorii de decizie din cadrul Agenţiei „Moldsilva” consideră că şi suprafeţele acumulate vor fi în creştere. Acelaşi proces de lucru mai totalizează completarea fișelor de teren pentru 167 sectoare cu suprafața totală de 1532,1 ha şi semnarea proceselor verbale pentru 30 sectoare cu suprafața totală de 784,7 ha.
Tradiţional pentru Republica Moldova, majoritatea lucrărilor de plantare a arborilor revine pentru decada a II şi a III a lunii noiembrie. “Condiţiile meteo şi precipitaţiile de la sfârşitul verii – începutul toamnei au creat premise bune pentru desfăşurarea calitativă a lucrărilor de pregătire a solului şi plantare. Silvicultorii abordează cu responsabilitate toate misiunile ce le revin în acest context şi vin cu un apel către întreaga societate pentru implicare şi acţiuni în scopul sporirii suprafeţelor împădurite de la noi din ţară”.