Anual, la sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană, în parteneriat cu Secretariatele Tehnice Comune ale Programelor Operaționale Comune, precum și cu Autoritățile Naționale responsabile de managementul Programelor, beneficiarii proiectelor marchează, în țările-membre și cele partenere ale UE din ariile elibile ale Programelor respective, Ziua Cooperării Europene.
Președintele Raionului Hîncești, Iurie Levinschi, prezent la activitățile din debutul evenimentului, a adresat urări de sănătate, perseverență și succes elevilor în însușirea cunoștințelor. A relevat rolul important pe care-l au proiectele transfrontaliere și investiționare în viața raionului, îndemnându-i pe tineri să se pătrundă de pasiunea muncii în echipă la elaborarea unor viitoare propuneri de proiecte calitative, inovatoare și ambițioase. Oficialul a punctat că autoritatea raională contează pe contribuția intelectuală și analitică a tinerilor în acest sens.
În acest an, evenimentul nominalizat e la cea de-a XI-a ediție, având accentul tematic: „Tinerii și tradițiile. Rolul acestora în societate”. Consiliul Raional Hîncești, prin intermediul Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră, a desfășurat în perioada 27-29 septembrie curent, pe teritoriul Complexului Istorico-Arhitectural „Manuc-Bey” din mun. Hîncești, grupul-țintă constituindu-l elevi de la LT „Mihail SADOVEANU” din Hîncești, Gimnaziile din satul Ciuciuleni și Mereșeni.
“Pe parcursul a trei zile consecutiv, aproximativ câte 20 de tineri studioși din localitățile menționate au fost familiarizați cu realizările cooperării teritoriale europene. Organizatorii i-au antrenat în concursuri interactive și captivante, dedicate aspectelor ce țin de Europa, Uniunea Europeană, le-au vorbit despre semnificația Zilei Cooperării Europene, Programele Operaționale Comune ale UE, Acordurile de cooperare stabilite de CR Hîncești cu parteneri externi, în special din România, și modul cum acestea s-au materializat în elaborarea și depunerea propunerilor de proiect în cadrul POC „România-Republica Moldova 2014-2020”. S-a făcut o referire mai accentuată la cele 3 proiecte implementate în prezent de CR Hîncești împreună cu colegii din Consiliile Județene Galați și Vaslui (România) prin intermediul Programului sus-menționat: „Sănătatea în mâini bune” (mun. Hîncești), „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” (s. Ciuciuleni) și „Trecutul are un nou viitor” (com. Mereșeni), precum și la beneficiile scontate ale acestora,” spun autoritățile raionale.
De asemenea, tinerii participanți la eveniment au beneficiat, de o excursie ghidată la Palatul Priciar și alte obiecte-componente ale Complexului Manuc-Bey, reconstruite sau reabilitate cu sprijinul finanaciar al UE și din mijloacele diverse fonduri investiționale de dezvoltare.