La 28 septembrie curent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a efectuat o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie “ Porumbeni” pentru a face cunoștință cu activitatea științifică a Instituției, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat al MAIA, oficialul s-a deplasat la câmpul demonstrativ, unde se produc 26 de hibrizi performanți, la lotul unde se testează hibrizii de porumb, sectoarele de multiplicare a semințelor de forme parentale și loturile de hibridare. Institutul de Fitotehnie Porumbeni, crează hibrizi de porumb de categorii biologice superioare, adaptați la condițiile climatice a Moldovei.
Ministrul a fost informat despre potențialul genetic de producere a hibrizilor autohtoni, despre recolta așteptată în condițiile acestui an secetos.
De asemenea, i-au fost prezentate și cercetările privind crearea liniilor consangvinizate și a hibrizilor de porumb timpuriu. În contextual celor văzute, ministru a spus că: “Știința agrară din țara noastră trebuie susținută și dezvoltată. Este o mare diferență între ceea ce este la Porumbeni și câmpul din țară. Plantele sănătoase și știuleții bine dezvoltați, demonstrează că, hibrizii moldovenești sunt rezistenți la condițiile de secetă severă. În atare situație, producătorii trebuie să dea prioritate anume acestor hibrizi, care pot să le asigure o recoltă pe potriva așteptărilor. “
Referitor la recolta de porumb din acest an, Vladimir Bolea a spus că, deși recoltarea abia a început, se așteaptă ca roada să fie redusă cu mult față de anul precedent, cu excepția la hibrizii moldovenești.
Ulterior, ministrul a discutat cu angajații Institutului despre problemele actuale, realizările și perspectivele de dezvoltare, specificând că, crearea noilor hibrizi de porumb cu potențial înalt de producție, rezistenți la secetă, sunt foarte necesari sectorului agricol, mai ales, că schimbările climatice tot mai des ne afectează.
“Realizările științifice obținute de savanții Institutului trebuie valorificate, fie prin producerea semințelor hibridate destinate producătorilor din țară, fie la export. Produsul științific poate aduce plus valoare sectorului agricol și economiei țării, de aceea , investițiile în sectorul de ameliorare și producere a semințelor sunt necesare“, a menționat oficialul.
Deși Republica Moldova este o țară mica, totuși, specialiștii recomandă cultivarea diferitor soiuri de porumb în diferite zone. Cercetătorii sunt preocupați de de aruncarea mai repede a umedității din boabe.