La 23 septembrie curent, a avut loc ceremonia de inaugurare a Stației Meteorologice în Liceul Teoretic „Alecu Russo”, din satul Cojușna, raionul Strășeni, informează PROVINCIAL.
La ceremonie au participat directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat dl Mihail Grigoraș, ghidat de conducătorii direcțiilor de specialitate din cadrul instituției și directorul liceului dna Daniela Donoagă, asistată de corpul didactic liceal, elevi ai claselor mari, dar și absolvenți. În calitate de invitați au onorat evenimentul reprezentanții Primăriei și altor instituții sociale și de cultură din sat, precum și parohul localității, care a binecuvântat evenimentul.
“În alocațiunile sale, directorul Liceului a menționat importanța observațiilor meteorologice pentru cunoașterea situației meteorologice, dar și importanța stației meteo, nou inaugurate, pentru procesul instructiv-didactic. În continuare directorul liceului a informat publicul că liceul din sat este bogat cu tradiții în domeniul meteo, menționând că Prima platformă meteorologică a fost instalată în sediul vechii școli din satul Cojușna, încă din anul 1964, iar odată cu renovarea sediului, recent produsă în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială, noua stație aduce plus valoare atractivității instituției și întregului proces de învățământ, în special componentei interactive ale acestuia, pe plan local, dar și raional.
Reprezentantul autorității locale dna Svetlana Fulga a reiterat importanța evenimentului și valoarea acestui proiect pentru localitate, context în care a apreciat inițiativa părților catalogând acest exemplu ca unui semnificativ și demn de urmat pentru alte domenii, prin intermediul unor parteneriate public-private, în procesul dezvoltării rurale.
După tăierea panglicii de inaugurare, persoanele prezente au vizitat platforma meteorologică, pe care sunt amplasate echipamentele clasice pentru efectuarea observațiilor asupra stării vremii, dar și stația automată.
Se menționează că informaţia operativă şi de regim, obţinută ca urmare a observaţiilor în de la stația automată este utilizată pentru întocmirea analizelor şi prognozelor vremii cu diferită anticipare. Datele sunt ulterior transmise factorilor de decizie, populaţiei, agenților economici atât la nivel naţional, cât şi local, şi utilizate în procesul decizional, studierea regimului meteo-climatic şi hidrologic pe teritoriul raionului şi a ţării, completarea Fondului Naţional de Date Hidrometeorologice,” se spune într-un comunicat al SHS.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat dispune de un sistem unic de observații, raportate la standardele şi normele Organizaţiei Meteorologice Mondiale, fondul național al datelor meteo-climatice, hidrologice, şi este în prezent singura sursă care oferă prognoze și avertizări privind fenomenele meteorologice periculoase pe teritoriul ţării.
În scopul corespunderii standardelor internaționale, în cadrul instituției se întreprind măsuri pentru dezvoltarea, optimizarea şi modernizarea în continuare a reţelei de observații meteorologice, hidrologice, agrometeorologice cu suportul financiar al Guvernului Republicii Moldova, precum și al partenerilor de dezvoltare.