În mâinile unui om iscusit o simplă bucată de lemn poate prinde viață și chiar lua forma unor personaje din povești. O demonstrează Andrei Gramațchii, tânărul designer din satul Varnița, raionul Anenii Noi, în studioul căruia se produc jucării eco din lemn, care cuceresc copiii de toate vârstele și din toate colțurile lumii.
Încă de când era student, Andrei avea un vis – să creeze obiecte de autor, care să fie sănătoase pentru om și prietenoase mediului. Primele jucării au prins contur într-un garaj micuț din Tighina, acolo a și început povestea sa în calitate de antreprenor. Apoi a descoperit în Varnița un spațiu industrial, care nu mai era utilizat de mult timp. Andrei l-a transformat într-un atelier de creație. Acolo tânărul lucrează alături de soție și tatăl său. Au un scop comun – de a plăsmui produse unice, inspirate de obiectele ce pot fi găsite într-un muzeu sau în podul bunicilor, care păstrează un aer aparte și au o istorie în spate. „Obiectele noastre au o valoare sentimentală, care poate trece testul timpului. Misiunea noastră este să lăsăm ceva palpabil în urmă. Oamenilor le este suficient să se uite la ele și să se bucure de povestea pe care o spun”, susține Andrei.
Și pentru a-și putea dezvolta potențialul creativ și afacerea, Andrei Gramațchii a depus dosarul la un concurs de granturi anunțat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export de pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie. „A fost o șansă pentru dezvoltarea companiei, dar și pentru a promova produsele noastre pe piețele externe”, susține tânărul.
Cu ajutorul proiectului, Andrei a procurat trei utilaje care i-au ușurat considerabil munca din atelier și i-au permis să realizeze chiar și cele mai dificile lucrări, mult mai rapid și cu o precizie mai mare. Astfel, a primit un impuls pentru a merge înainte.
„Scopul principal a fost să putem îndeplini tot ceea ce ne propunem, iar pentru a realiza niște cicluri finite aveam nevoie de utilaje. Datorită grantului, am izbutit să procurăm un laser cu care noi gravăm piesele de lemn, un strung care ne ajută să producem obiecte axial rotative și o freză, cu ajutorul căreia tăiem piesele de lemn pe contur. Toate astea ne permite să creăm obiecte sustenabile, cu un design autentic, care îndeamnă oamenii spre o viață simplă și armonioasă cu mediul”, spune designerul.
Acum el susține că în atelierul său lemnul nu are timp de stat, el se transformă rapid, în mare parte, în jucării care prezintă personaje inspirate din poveștile românești. Asemenea jucării bucură ochiul și dezvoltă motricitatea fină.
Jucăriile sunt doar un început, căci antreprenorul își dorește să poată dota complet camera unui copil, începând cu designul interior și terminând cu mobilierul și obiectele de decor necesare, realizate din lemn.
„Asistența de care am beneficiat ne-a ajutat să ne dezvoltăm, să creăm produse noi, de calitate și să ne facem cunoscuți și peste hotarele Moldovei”, adaugă Andrei.
Produsele „Gramatschii Design Studio” au reușit deja să cucerească mai mulți clienți din România și Germania, urmând și alte destinații de export. Visul lui Andrei e să poată asigura toate instituțiile de învățământ din Moldova cu jucării educative, iar cu timpul acestea să ajungă peste tot în lume.