Astăzi, 16 septembrie 2022 în raionul Călărași au fost organizate aplicații complexe la protecția civilă. Conform scenariului, în această dimineață s-a produs un cutremur de pământ, epicentrul căruia se află în munții Carpați, la o distanță aproximativă de 200 km de la teritoriul raionului Călărași.
În urma calamității naturale a fost afectată infrastructura raionului, au fost înregistrate întreruperi a energiei electrice, incendii în blocuri locative, dar și prăbușirea clădirilor. Pentru lichidarea consecințelor cutremurului, pe alertă au fost ridicate forțele IGSU, formațiunile protecției civile și toate serviciile de urgență și cele raionale. Pentru gestionarea situațiilor de criză a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor în situații de risc.
Prima locație unde au fost testate capacitățile de intervenție a salvatorilor și pompierilor, dar și nivelul de pregătire a reprezentanților formațiunilor protecției civile a fost căminul unei școli profesionale din localitate. Aici, forțele implicate au intervenit în comun pentru deblocarea sinistraților din dărâmături.
Totodată, salvatorii Inspectoratului au realizat misiuni la înălțime pentru a evacua persoanele din clădirea avariată și predarea acestora SAMU pentru acordarea ajutorului medical. Mai mult, serviciile raionale au avut misiunea de a reconecta sursele de energie electrică și termică. O altă acțiune simulată în cadrul aplicațiilor a fost lichidarea consecințelor unui grav accident rutier. Aici, salvatorii au intervenit pentru descarcerarea persoanelor care au rămas blocate în fiarele autovehiculului. Totodată, în rezultatul seismului au fost înregistrate pericol de inundații ca urmare a ridicării critice a nivelului apei în bazinul acvatic din extravilanul orașului Călărași.
În urma înștiințării populației, mai mulți cetățeni au fost evacuați din zona de risc. Angajații IGSU cu reprezentanții autorităților publice locale și serviciilor raionale au intervenit pentru fortificarea digului bazinului acvatic.
De asemenea, a fost simulat un accident rutier cu scurgere de substanțe toxice, iar forțele implicate au avut misiunea de a lichida consecințele avariei. Mai mult, au fost efectuate acțiuni de localizare a focarului de rabie și lichidarea acestuia. În cadrul aplicațiilor la protecția civilă au fost antrenați peste 140 participanți cu 23 unități de tehnică.
Activitățile realizate au fost monitorizate de Secretarul general al MAI, Serghei Diaconu, dar și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Alexandru Oprea. Totodată, oficialii au participat la ședința de bilanț convocată la Consiliul raional Călărași, unde au fost prezentate rezultatele, dar și starea de pregătire a formațiunilor protecției civile raionale în caz de situații excepționale.
Astfel de aplicații, conform Hotărârii de Guvern nr. 420/2021 sunt organizate în fiecare raion o dată la cinci ani și au drept scop perfecționarea și verificarea capacităților de reacție și conducere a formațiunilor protecției civile la nivelul republican, pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.