La data de 9 septembrie curent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat aplicații complexe la protecţia civilă pe teritoriul raionului Căușeni.
Conform scenariului, în dimineața zilei un seism puternic s-a produs pe teritoriul Republicii Moldova. În urma calamității naturale a fost afectată infrastructura raionului, au fost înregistrate întreruperi a energiei electrice, incendii în blocuri locative , și prăbușirea clădirilor. Pentru lichidarea consecințelor cutremurului, pe alertă au fost ridicate toate forțele IGSU, formațiunile protecției civile și toate serviciile de urgență și cele municipale. În timpul exercițiului pentru gestionarea situațiilor de criză a fost convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor în situații de risc.
Mai mult, la fața locului a fost instituit statul major de gestionare a bazei operaționale pentru activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale. Forțele implicate au intervenit în comun pentru salvarea persoanelor sinistrate în urma producerii alunecărilor de teren.
Salvatorii Inspectoratului au realizat intervenţii la înălțime pentru salvarea sinistraților blocați sub dărâmăturile unui liceu de la nivelurile superioare și predarea acestora către SAMU pentru acordarea ajutorului medical.
O altă acțiune simulată în cadrul aplicațiilor a avut loc în orașul Căușeni în preajma ,,Gării Căușeni”, unde în urma seismului au fost înregistrat pericol de inundații ca urmare a ridicării critice a nivelului apei în bazinul acvatic din extravilanul satului Ursoaia. Aici, după înștiințarea populației, mai mulți cetățeni au fost evacuați din zona de risc.
Angajații IGSU cu reprezentanții autorităților publice locale și serviciilor municipale au intervenit pentru fortificarea digului bazinului acvatic. Totodată, pompierii IGSU au fost implicați la lichidarea unui incendiu ca urmare a unei avarii de producție pe teritoriul unui elevator. De asemenea, angajații IGSU Căușeni au efectuat acţiuni de localizare a focarului de pestă porcină şi lichidare a acestuia la o fermă din localitatea Zaim.
Conform IGSU, în total în aplicații la protecţia civilă au fost antrenați 50 salvatori și pompieri și peste 150 de angajați din alte instituțiile de resort. Astfel de aplicații sunt organizate anual în toate raionale țării și au drept scop pregătirea și verificarea capacităților formațiunilor protecției civile la nivelul republican, pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale cu implicarea activă a formațiunilor protecției civile și instituțiilor de gestionare a crizelor. Monitorizarea acțiunilor este efectuată de către angajaţii IGSU al MAI.