Ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, şi omologul său maghiar, Csaba Hende, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, au participat vineri la ceremonia de inaugurare şi dezvelire a monumentului eroilor unguri căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.
La evenimentul, care s-a desfăşurat la Complexul Memorial „Eternitate”, a fost prezent Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Matyas Szilagyi, dar şi ataşatul ungur al Apărării, Istvan Toth.
Ministrul Csaba Hende a declarat, în cadrul ceremoniei: „Ne aflăm aici, în cimitirul de la complexul memorial ‚Eternitate’, unde sînt înhumaţi eroii care sînt departe de patria lor. Trebuie să ţinem minte că, prin moartea acestor oameni, a pierit o parte din noi, iar amintirea războiului, care a fost unul distrugator, va rămane pentru totdeauna în inimile noastre”.
Ministrul maghiar al Apărării a exprimat recunoştinţă Republicii Moldova, în special Centrului de Cultură şi Istorie Militară, pentru ajutorul acordat în descoperirea şi reînhumarea osemintelor compatrioţilor deportaţi şi decedaţi în lagărele de concentrare, care au existat pe teritoriul ţării noastre în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
La rîndul său, Viorel Cibotaru a menţionat colaborarea eficientă dintre Republica Moldova şi Ungaria la capitolul îngrijirea mormintelor şi eternizarea memoriei victimelor războaielor prin inaugurarea de monumente şi pietre funerare. „Rezultatul eforturilor ţărilor noastre este dezvelirea aici, la Chişinău, a monumentului dedicat memoriei militarilor şi civililor maghiari căzuţi în ce de-al doilea război mondial”, a declarat ministrul moldovean al Apărării.
Programul evenimentului a cuprins, de asemenea, un serviciu divin oficiat de Episcopia romano-catolică de la Chişinău, precum şi depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.
Tot vineri, în contextul vizitei sale în Republica Moldova, Csaba Hende a avut o întrevedere cu Viorel Cibotaru la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. Oficialii au realizat un schimb de opinii cu privire la situaţia din regiune, precum şi aspectele de bază ale cooperării militare bilaterale. Totodată, cei doi miniştri ai Apărării au pledat pentru o intensificare a relaţiilor moldo-ungare prin identificarea unor noi proiecte comune care să vizeze edificarea de monumente în memoria victimelor războaielor, precum şi îngrijirea cimitirelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova şi Ungariei.
În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sînt înregistrate trei cimitire militare ale ostaşilor unguri, la Bălţi, Tighina şi Chişinău. În 2012, la Bălţi, a fost inaugurată o placa comemorativă în memoria prizonierilor unguri militari şi civili, decedaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Relaţiile moldo-ungare în domeniul militar au la bază Acordul cu privire la colaborarea militară, semnat la 25 noiembrie 1997.
Diana Munteanu