La data de 1 aprilie 2022 Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării a lansat Programul Raional de Granturi Mici 2022, destinat organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă din raionul Cimișlia. Pentru implementarea acestui program Ministerul Educației și Cercetării a alocat 100000 mii lei, iar Consiliul Raional Cimișlia pentru anul 2022 a alocat 100000 mii lei pentru cofinanțarea acestui program.
Astfel, În urma organizării concursului de granturi au fost selectate 10 proiecte care au beneficiat fiecare câte maxim 20000 mii lei pentru a putea implementa activitățile propuse.
În continuare vă prezentăm unele din proiectele inițiate.
Clubul amatorilor de motociclete ,,Festivalul Eco Moto Fest’’
Acest festival este un eveniment popular în Republica Moldova organizat pentru amatorii de motociclete care se desfășoară timp de 3 zile în or. Cimișlia. Festivalul a găzduit anul acesta 300 de bikeri și peste 1000 de vizitatori, care au avut posibilitatea de a participa la diverse concursuri, jocuri, paradă moto, concert cu muzică live și discotecă. Prin implementarea acestui proiect, organizatorii au dorit să familiarizeze tinerii cu transportul pe 2 roți, să promoveze or. Cimișlia, atât la nivel local cât și internațional.
Summer Camp Cimișlia
Tabără de vară pentru tineri care a avut ca scop organizarea activităților care dezvoltă abilitățile de comunicare și socializare, promovarea modului sănătos de viață, petrecerea timpului libereficient. În cardul acestei tabere a fost organizate master-class de Yoga la care au participat 8 tineri și activitatea de divertisment ,,ZIT City Quest-2022’’ la care au participat 38 de tineri.
Grupul de inițiativă ,,CYBS (Cyber Squad)’’
Proiectul ,,Paper Engineering’’ este un ansamblu de activități destinat tinerilor din zona rurală, care are ca scop familiarizarea lor cu Tehnologiile Moderne și domeniul ingineresc. În cadrul atelierelor desfășurate au fost instruiți 13 tineri, care au căpătat abilități în domeniu STEAM și au descoperit domeniul Tehnologiilor Informaționale, care pe viitor ar putea să îi ghideze în alegere unei profesii moderne.
Grupul de inițiativă ,,Elevele clasei a 8-a , din cadrul IPG ,, Ștefan cel Mare’’ s. Mihailovca
Grupul de inițiativă, constituit din elevele clasei a 8-a, și-au propus să organizeze activități de dezvoltare pentru copii cu Cerințe Educaționale Speciale din cadrul instituției, pentru a îmbunătăți procesul de incluziune educațională și socială a acestor copii. În cadrul activităților realizate, 10 copii cu CES au beneficiat de sprijin din parte grupului de inițiativă, fiecare copil a beneficiat de abordare individuală, ceia ce a sporit interesul lor față de această activitate. Acest program are impact semnificativ și asupra altor tineri, promovând incluziunea școlară, diversitatea culturală etnică, lingvistică, religioasă, echitatea de gen în scopul diminuării discriminării sociale, dezvoltarea cetățeniei activ și consolidarea spiritului civic.