Un miros îmbietor de pâine proaspăt scoasă din cuptor a cupris duminica trecută satul Taraclia din raionul Căușeni. Brutarii din tot raionul, ajutați de gospodinele din partea locului, au participat la data de 14 august curent la cea de a 7-a ediție a Festivalului Prea curate-I fața pâinii. La sărbătoare au fost expuse zeci de feluri de produse de panificaţie. Organizatorii şi-au propus ca prin intermediul acestui eveniment să promoveze producătorii autohtoni, dar şi tradiţia de a coace pâine. La eveniment au venit şi oaspeţi din străinătate, care au rămas impresionaţi de frumuseţea şi aroma pâinii moldoveneşti.
Festivalul „Preacurată-i faţa pâinii” din satul Taraclia raionul Căușeni a ajuns la cea de a 7-a ediție. Evenimentul cultural din acest an a adunat 17 primării din raionul Căușeni, oaspeți din România, dar și din raionul Basarabeasca care au defilat pe străzile satului în port popular.
Participanții la festival și-au demonstrat măiestria lucrului cu aluatul și au copt diverse produse de patiserie tradiționale: Colacul miresei, a mirelui, pâine, sfinţişori și hulubaşi, toate și-au găsit locul pe mesele expoziționale a participanților.
Expoziția a fost urmată de un program artistic consacrat pâinii, susținut de ansamblurile artistice din tot raionul. Participanții la Festival, au evocat drumul pâinii – de la boabele de grâu până la pâinea scoasă din cuptor.
La sărbătoare a participat şi secretarul de Stat de la Ministerul antreprenoriatului și Turismului din România Angel Iulian.
Primarul comunei Săcălășeni Emilian-Gheorghe Pop, a felicitat locuitorii satului Taraclia afirmând că invitația la acest festival ia oferit o mare bucurie. Șaptesprezece colective artistice din raion și-au dat întâlnire la festival și au încins atmosfera de sărbătoare.
Festivalul a avut loc în fața Casei de Cultură și a fost organizat de către Primăria satului Taraclia și secția Cultură Căușeni. Scopul Festivalului este cunoașterea profundă a tradițiilor de confecționare a pâinii ritualice, legate de diverse evenimente din viața oamenilor, sărbători, anotimpuri, muncile tradiționale. La eveniment au fost prezenți și primari din raionul Căușeni care au apreciat varietatea tradițiilor de coacere a pâinii, păstrate în zona de sud -est a țării.
Sătenii prezenți la eveniment au menționat că este foarte important să ne aducem aminte de bucătăria tradițională și să conștientizăm că aceasta este parte a patrimoniului nostru cultural, de care trebuie să ne îngrijim și să-l valorificăm la justa valoare.
Organizatorii festivalului au înmânat colectivelor participante câte o pâine, spice cu grâu și simbolica festivalului.
Evenimentul s-a încheiat seara târziu cu un concert de sărbătoare susținut de folcloriștii din regiune.
Sursa: studio-l.online