Datorită proiectului transfrontalier MuseumInfoTur finanţat de Uniunea Europeană, Raionul Rezina a fost inclus în într-o rețea de muzee, care vor contribui la valorificarea și sporirea vizibilității patrimoniului cultural și istoric a 8 regiuni de pe ambele maluri ale Prutului. Ideea proiectului este în crearea a altfel de trasee turistice și Centre de Informare a Turiștilor (CIT), dotate pe lângă muzeele din localități în șapte raioane din R. Moldova și unul – în Județul Galați din România, informează PROVINCIAL cu referire la ADR Centru
“Prin acest proiect ne-am propus în primul rând, să instruim ghizii de muzee, ca ei să poată oferi turiștilor care calcă pragul acestui Centru de Informare a Turiștilor informație , care să-i orienteze spre niște trasee turistice, spre locurile și destinațiile turistice, care merită să fie văzute în orașul, unde are reședința acest CIT, cât și în raza de cel puțin 30 km în jurul acestuia. Dar să nu uităm de menirea acestei Rețele de CIT ce prevede 7 regiuni din Centrul Republicii Moldova și o regiune din România – Galațiul. Ne propunem ca un turist care merge în CIT de la Rezina, să-și dorească să meargă și în Călărași, Criuleni, Strășeni, Șoldănești, astfel, incât, să creăm ideea asta de Rețea și turiștii să vadă cele mai frumoase locuri din întreaga noastră țară” , a declarat pentru ELITA TV, Lilia Ţurcan, manageră de proiect la ADR Centru.
În R. Moldova astfel de centre sunt dotate la Strășeni, Călărași, Anenii Noi, Orhei, Criuleni, Soldănești și Rezina. Acolo unde nu exista un muzeu în localitate, acesta a fost inițiat la nivelul autorităților publice locale.
“Am incercat de nenumărate ori să propunem consilierilor locali să accepte ideea unui muzeu, ca într-un final să ne bucurăm de susținerea unui număr de aleși loclai , și să fie adoptată decizia de creare a unui muzeu pe teritoriul orașului Rezina.”, a precizat Lilia Ţurcan.
Astfel, până la amenajarea muzeului din localitate, punctul de informare a turiștilor din Rezina este găzduit de o asociație care activează în domeniul turismului. Toate Centrele sunt dotate cu mobilier, televizoare performanțe, și sunt echipate cu spoturi video și seturi de panouri reprezentative unice pentru fiecare regiune.
“Avem un set de 7 panouri informative gandite astfel, ca să scoată în evidență acea informative unică pentru Rezina – în fiecare regiune sunt scoase in evidență lucruri specific pentru această zonă,”, mai menționează managera de proiect de la ADR Centru.
“Proiectul a oferit instruire ghizilor, iar Centrul din Rezina a fost dotat cu mobilier, TV și un set de panouri ce ne reprezintă orașul , mănăstirile Saharna și Tipova, dar și Parcul arheologic Saharna-Țiglău. Vizitatorii se pot adresa la Rezina pe adresa punctului de orientare a turiștilor, amplasat temporar pe strada 27 August, nr 28, în sediul Asociației partenere “Naidrob” sau la numărul de telefon 0- 792 70 620″ spune Alexandru Rotaru, șeful muzeului din Rezina.
Conceptul platformei Museum-Info-Tur vine să abordeze călătorul prin altfel de trasee turistice:
“Am vrut să facem altfel de trasee, ca … călătorii să parcurgă alte drumuri decat cele obișnuite de ani de zile: Orhei Vechi, de exemplu. Iată de ce am încercat ca în Zona Centru să conectăm toate 4 raioane: Șoldănești, Rezina, Orhei, Criuleni – să scoatem tot ce au lăsat civilizațiile de-a lungul Nistrului.”, explică Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova.
Bunăoară, mulți dintre noi am vizitat manastirile Saharna și Țipova, însă puțini am auzit de Saharna Țiglău. Prin investiții proprii mai bine de 10 ani, omul de afaceri, Victor Lupașcu a conceput inițial “Parcul arheologic – Saharna Țiglău” unde zac vestigii ce datează cu veacul 9 înaintea erei noastre. Ulterior a sădit în zonă circa o mie de copaci de Paulownia, construit aici o agropensiune turistică eco, unde turiștii pot dormi chiar pe stupii de albine:
“Acolo a fost un loc gol. Dar acum este infrastructură, construite căsuțe, turn de apă – castel de apă, electricitate, apeduct, canalizare. Sunt niște priveliști impunătoare. Am construit niște căsuțe. Avem “Căsuța albinelor” – iată acolo este, unde se poate de dormit pe stupi.”, ne arată pe panoul informativ expus la Rezina, antreprenorul Victor Lupașcu, proprietar al Parcului Saharna Țiglău și raionul Rezina.
Omul spune că se așteaptă la acțiuni comune și un parteneriat cu autoritățile:
“Cred că, cel puțin sper, că poate de aici încolo, lucrurile vor merge altfel. În plan că cumva niște proiecte comune să le obținem: sectorul privat împreuna cu APL.”, susține Victor Lupașcu.
Estimările Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova, arată, că în raionul Rezina ajung anual peste 100 000 de vizitatori straini. Și primarul orașului Rezina, Simion Tatarov ne spune că “ușor – ușor” în fiecare weekend la Rezina ajung mai multe autocare cu vizitatori.
Potrivit primarului din Rezina, aderarea orașului la Rețaua transfrontalieră MuzeumInfo-Tur este un început bun, iar pentru rezultate este necesară efortul tuturor actorilor din comunitate: atât al APL, cât și al businessului, al cetățenilor și al aleșilor locali:
“Grație votului consilierilor, a fost instituită instituția de muzeu în cadrul Primăriei orașului. Muzeul va fi într-o clădire veche dar care nu a fost înregistrată al cadastru. Avem 237 000 lei care nu vor fi valorificati până nu va fi înregistrată la cadastru. Este fosta școală de pe terasa istorică a Rezinei, un sediu construit din anul 1956.Vom avea un deviz de cheltuieli, vom identifica resurse financiare. Eu sunt convins că vom identifica parteneri or parteneriatul apar cand ai un imobil, o instituție. Până nu ai votată ca muzeu – nu neapărat o clădire, că până nu aveam votată decizia de consilieri ca să intituim o instituție, nu poți participa la proiect.
Avem deja o donație din partea partenerilor. Mai departe urmează instruiri a șefului instituției Alexandru Rotaru. Vom investi în edificiul muzeului. Promovând localitatea ca destinație turistică, contez foarte mult că agenții economici vor decide sa investească în turism, pensiune, un local de alimentatie publica, restaurant terasa in dif locruri pitorești, pe care le avem din abundență, dar nu sunt valorificate”, precizează primarul orașului Rezina, Simion Tatarov.
Proiectul transfrontalier MuseumInfo Tur este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” din România). Bugetul proiectului de 98 910 euro este finanțat în proprție de 90 la sută de Uniunea Europeană.