Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului penal în care este vizat administratorul și contabila unei companii din Chișinău, care au fost cercetați penal pentru fals în documente și delapidarea companiei de o încăpere în valoare de peste 10,9 milioane lei.
Administrator devenit proprietar al unei încăperi de peste 2 milioane lei al companiei administrate, vândute ulterior cu aproape 11 milioane lei
Schema infracțională a fost documentată timp de jumătate de an de către ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Poliției, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Documentarea acesteia și probele ulterioare au scos la iveală faptul că cei doi au pus în aplicare o schemă infracțională prin care administratorul a intrat în posesia încăperii vizate, deținute de compania pe care o fondase în 2015 și o administra, însă fără ca el însuși să investească bani. În acest scop, inculpatul a convins alte două persoane să se alăture companiei în calitate de asociați, contra sumei de 100.000 euro fiecare, iar contabila a purtat discuțiile logistice ulterioare.
După primirea banilor de la unul din noii asociați, administratorul a încheiat contractul de cumpărare a bunului localizat în Chișinău, cu suprafața de peste 350 metri pătrați, în martie 2021. Iar, pentru a camufla faptul că banii însușiți în beneficiul personal (pe care nu i-a depus pe contul companiei) ar proveni de la unul din noii asociați ai companiei, în ziua următoare încheierii contractului de cumpărare, a depus personal pe contul companiei banii primiți, în baza unui contract de împrumut fictiv, încheiat între sine însuși și compania pe care o administra.
Astfel, cu banii primiți de la noul asociat, acesta a achitat parțial încăperea. În continuare, puțin peste o săptămână, acesta contractează un împrumut din numele celei de-a doua companii și achită integral prețul încăperii de puțin peste două milioane lei.
Falsificarea proceselor-verbale ale adunării asociaților companiei le-a „permis” vânzarea încăperii la un preț mai mare, iar administratorului – să-și însușească banii
Ulterior, cei doi au falsificat într-un șir de documente interne semnăturile asociaților companiei fondate în 2015, prin care administratorul ei ar fi fost împuternicit să vândă încăperea cumpărată de către compania administrată, la un preț cu 60% ori mai mare. Mai mult decât atât, sub pretextul eficientizării activității companiei, la nici o lună de la tranzacție, denumirea companiei este schimbată. Iar în august 2021, administratorul a încheiat din numele companiei cu sine însuși contractul prin care, în baza procesului verbal falsificat al adunării asociaților companiei, încăperea vizată intra în posesia lui.
În continuare, fără ca să-și informeze asociații, în octombrie 2021, administratorul a vândut bunul unei alte persoane, la un preț de peste 10,9 milioane lei. Ulterior, acesta transferă banii primiți personal pe contul companiei în care-i invitase ca și parteneri pe noii asociați, în diferite tranșe. În următoarea fază infracțională, acesta transferă o parte din banii de pe contul primei companii vizate pe contul unei alte companii administrate de către el; iar o altă parte a transferat-o mai multor agenți economici, pentru diferite servicii prestate. Peste o lună, acesta mai transferă peste o sută de mii de lei din suma primită pe contul personal într-un alt cont bancar personal, pe care la câteva zile l-a epuizat și l-a închis.
Arest prelungit, după încercarea influențării martorilor și orchestrarea dezinformării publice, prin portalul media deținut.
În iunie 2022, administratorul cu vârsta de peste 40 de ani a fost reținut, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost plasat în arest preventiv. De acolo, însă, acesta a întreprins măsuri pentru influențarea martorilor pe dosar, dar și manipularea opiniei publice, prin publicarea pe portal mediatic pe care-l deține articole de presă contrare probelor evidente din dosarul penal. Prin urmare, procurorii au solicitat, iar sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a prelungit arestul preventiv repetat, astfel încât actualmente inculpatul continuă să fie deținut în custodia statului.
De asemenea, la solicitarea procurorilor PCCOCS, ca și măsură de asigurare a compensării prejudiciilor, în cazul satisfacerii demersului procurorilor de condamnare, judecătorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile inculpatului – două bunuri imobile în sumă de peste 2 milioane lei și două terenuri de peste 1,5 milioane lei.
Potrivit legii, delapidarea averii străine se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, iar pentru falsul în documente comis de cei doi legea prevede aplicarea amenzii de până la 47.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea de până la 5 ani.
În ceea ce privește implicarea altor persoane în implementarea acestei scheme infracționale, urmărirea penală continuă.
Notă: Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei vizați în dosarul penal se prevalează de prezumția nevinovăției.