
Un nou monument istoric restaurat cu suportul Uniunii Europene și inclus in circuitul turistic național și european. De altfel, Moara de la Gaidar a fost restaurată grație Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Acum acest monument istoric, împreună cu tradițiile populare și gastronomia tradițională găgăuză, îmbogățesc oferta turistică națională.
Cu susținerea PNUD și a partenerilor săi, în regiune au fost înființate zeci de afaceri și implicit, create sute de locuri de muncă, iar procesul de învățare din mai multe instituții de învățământ a fost digitalizat. Iar restaurarea și conservarea patrimoniului cultural este încă un element care sporește coeziunea socială și stimulează potențialul turistic al regiunii.
„Mă bucur că în 2020, în parteneriat cu PNUD Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, am demarat realizarea a 12 proiecte pe ambele maluri ale Nistrului,” spune Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.
Pe lângă cele 2 proiecte majore – restaurarea Cetății Tighina și reconstrucția Circului, am demarat și 10 proiecte de valoare mai mică.
Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele sunt:
- Cavoul familie Macri din Dubăsarii Vechi
- Turnul de apă din Șoldănești
- Muzeul din Doroțcaia
- Moara de vânt din satul Gaidar
- Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film
Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:
- Sinagoga din satul Rașcov
- Aula Colegiului de Arte din orașul Bender
- Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)
- Biserica din satul Rașcov
- Moara de apă din satul Beloci.
Toate aceste proiecte sunt realizate pentru a păstra aceste importante edificii de patrimoniu cultural, cît și a le include în circuitul turistic național și european.