Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a efectuat o vizită de lucru în or. Ialoveni, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai direcțiilor generale Asistență medicală și socială și Protecția drepturilor copilului din mun. Chișinău și ai serviciilor teritoriale de asistență socială (STAS) din raioanele: Ialoveni, Hîncești, Nisporeni, Strășeni, Anenii Noi, Dubăsari, Ștefan-Vodă, Criuleni. La ședință a participat și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, informează PROVINCIAL.
În cadrul întrevederii, au fost puse în discuție dificultățile întâlnite în implementarea politicilor de asistență socială, mai ales în această perioadă, când Republica Moldova este afectată de războiul din Ucraina, iar asistenții sociali au un rol semnificativ, inclusiv în procesul de gestionare a fluxului de refugiați din țară.
De asemenea, s-a discutat despre participarea structurilor teritoriale de asistență socială în implementarea noului mecanism de reducere a vulnerabilității energetice. Specialiștii STAS vor fi implicați în activitățile de informare privind accesarea ajutorului pentru perioada rece a anului, precum și a compensațiilor prevăzute de proiectul de reducere a vulnerabilității energetice, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să se încadreze în acest program.
Un alt subiect abordat au fost salariile specialiștilor din domeniul asistenței sociale, care actualmente nu reflectă importanța activității desfășurate de aceștia. În acest context, ministrul a accentuat că remunerarea muncii asistenților sociali trebuie să fie motivantă și să corespundă gradului de pregătire profesională a salariaților și experienței de muncă.
„Salarizarea asistenților sociali este o prioritate a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. În acest sens, am efectuat o analiză pe care am transmis-o Ministerului Finanțelor, pentru a argumenta necesitatea majorării salariilor din domeniul respectiv. Scopul nostru este de a promova această profesie, indispensabilă pentru societate, de a atrage tineri specialiști, dornici să contribuie la combaterea problemelor sociale și, bineînțeles, de a menține și de a motiva cadrele existente”, a menționat ministrul Marcel Spatari.
În perioada următoare, vor fi organizate întâlniri cu toți reprezentanții structurilor de asistență socială din țară.