La 15 iulie curent, la inițiativa primarilor din Dubăsari, a avut loc ședința filialei CALM din acest raion.
Primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, președintele filialei primarilor din Dubăsari, a menționat că după o perioadă îndelungată de izolare, cauzată de răspândirea COVID 19, s-au adunat mai multe probleme stringente care era necesar de a fi abordate cu conducerea CALM. „Urmează să aflăm care este părerea celorlalți primari din Republica Moldova și subiectele care ne vizează activitatea să fie prezentate Guvernului și Parlamentului.”
Salarizarea mică în APL, atât a funcționarilor, cât și a aleșilor locali, lipsa garanțiilor sociale, problemele cu care se confruntă APL în colectarea taxelor și impozitelor, tergiversarea măsurărilor masive, arenda terenurilor agricole și a celor aferente, necesitatea creșterii veniturilor la bugetele locale au fost principalele subiecte abordate de aleșii locali din Dubăsari.
Primara comunei Cocieri, Raisa Spinovschi, a vorbit despre starea dezastruoasă în care se află drumurile raionale. „ Circa 80% din drumurile raionale trec prin localitățile noastre. Primăriile fac cheltuieli pentru întreținerea acestora, iar Consiliile raionale primesc bani pentru ele. Exact așa se întâmplă și în cazul iluminatului public stradal”, a afirmat aleasa locală.
Primarul de Pîrîta Iurie Soltan a vorbit despre birocrația excesivă în procesul de delimitare a terenurilor și formării unor bunuri imobile. „La fel de centralizate sunt și achizițiile publice”, a declarat Iurie Soltan.
Reforma administrației publice locale, de asemenea, a fost subiect în atenția aleșilor locali. Aceștia au atras atenția că guvernarea centrală nu se consultă cu autoritățile publice locale.
Potrivit primarului comunei Coșnița, Alexei Gafeli, nu este corect și nici echitabil felul în care sunt structurate competențele în domeniul APL și, în același timp, finanțele publice. „Cu regret, APL de nivelul II se bucură de prea multă susținere financiară, pe când responsabilitățile și impactul asupra vieții cotidiene a fiecărui cetățean din subordinea acestora este minim. În același timp, pe umerii administrației publice locale de nivelul I sunt cu mult mai multe competențe, responsabilități și răspunderea este mult mai mare, dar fără a avea accesul la finanțele publice locale pe care îl au APL de nivelul II.”
Potrivit primarilor din Dubăsari, trebuie transmise mai multe competențe și acoperire financiară care revin acum APL de nivelul II către APL de nivelul I în ceea ce privește gestionarea infrastructurii drumurilor, gestionarea educației la nivel local, dar și domeniul asistenței sociale.
Primarul de Oxentea, Valeriu Rusu, a specificat că la nivel local sunt foarte multe probleme. „Poliția este departe de localitățile noastre, dacă se întâmplă vreo nenorocire, întâi de toate este chemat să intervină primarul, să găsească soluții, indiferent dacă e ora trei sau cinci dimineața.”
Un alt subiect a vizat creșterea exorbitantă a prețurilor pentru arenda terenurilor aferente. „Dacă până acum agenții economici plăteau două mii de lei pentru arenda terenului aferent, acum aceștia sunt impuși să achite 20 000 de lei. În această situație și lipsă de flexibilitate există riscul ca să pierdem si agenții economici care au mai rămas. ” a atenționat Raisa Spinovschi.
Primarul de Oxentea consideră că localitățile din zona de securitate au fost lăsate în voia sorții. „Avem un an de la instalarea unei noi guvernări și așteptările au fost mult mai mari. Știm că sunt foarte multe crize, dar era firesc ca conducătorii statului să vină și în raionul nostru, să asculte care este viziunea noastră, celor de la periferii, lucru care nu s-a întâmplat. Îi invităm să coboare din fotoliile moi și să le spună oamenilor ce se întâmplă și, cu siguranță, vor fi înțeleși. Altfel nu știu cum va fi.”
Potrivit lui Sergiu Oprea, primarul comunei Corjova, problemele abordate astăzi nu se soluționează zeci de ani. „Cei de la guvernare trebuie, în primul rând, să audă autoritățile publice locale, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci țara noastră nu va avea viitor. Măcar o dată în trei luni trebuie să vină cineva de la Guvern sau Parlament să vadă realitatea din satele noastre. Deocamdată noi scriem demersuri și peste 30 de zile primim răspunsuri negative sau nu primim nimic. Noi, în situația în care suntem, facem tot ce depinde de noi pentru a dezvolta satele situate în zona de securitate și a menține oamenii aici, acasă. Le spunem tuturor că aici este Republica Moldova pe care noi o iubim, dar trebuie să ne audă și Guvernul, Președinția, Parlamentul și să fie alături de noi.”
sursa: calm.md