Executivul a dat aviz pozitiv Proiectului de lege privind ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”.
Scopul acestuia este contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanţare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Contractul de finanţare presupune şi o alocare în formă de grant a 10 milioane de euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity (EPIC)”.
Implementarea proiectului „Moldova drumuri IV” prevede executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a următoarelor sectoare de drumuri:
– Drumul M5 frontiera cu Ucraina – Criva – Bălţi – Chişinău –Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălţi, cu o lungime de 133 km (reabilitare), cost estimativ 129 mil. euro;
– Drumul M2, centura oraşului Chişinău, pe sectoarele 2 şi 3, cu o lungime de 17,35 km (extindere la 4 benzi de circulaţie şi intersecţii denivelate), cost estimativ 52 mil. euro;
– Drumul M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontieră cu România, sectorul de ocolire a oraşului Cimişlia, km 0+000 – km 7+200 (construcţie nouă), cost estimativ 9 mil. euro.
De asemenea, pentru dezvoltarea şi continuarea programelor cu finanţare externă, proiectul prevede elaborarea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiei de proiect pentru următoarele sectoare de drumuri:
– Drumul M5, sector Bălti – Rădeni (km 133+000 – km 189+000);
– Construcţia sectorului lipsa între drumul naţional R1 şi M5 (completarea reţelei de drumuri naţionale incluse în reţeaua Trans Europeană de Transport);
– Drumul M5, sector Rădeni – Chişinău;
– Drumul M5, sector Budeşti – frontieră cu Ucraina (lungimea 85 km);
– Drumul M2, sector Chişinău – Budeşti (sectorul 4 al drumului de centură al or. Chişinău);
– Drumul M2, ocolire oraşul Chişinău, sectoarele 5 şi 6 (sectoare lipsă cu o lungime de aproximativ 50 km);
– Construcţia Autostrăzii Ungheni – Chişinău – Odesa
– Drumul M1, sector Leuşeni – Chişinău;
– Drumul M1, sector Chişinău – Dubăsari.
Proiectul „Moldova drumuri IV” este o continuare a proiectelor anterioare, în cadrul cărora au fost reabilitate şi construite circa 500 km de drumuri naţionale.
Precizăm că negocierile asupra Acordului de finanțare au avut loc la data de 30 noiembrie, anul 2021.