Primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, consideră că întrunirea aleșilor locali din toate zonele Republicii Moldova la ședința Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost un eveniment binevenit.
„Vremea ne dictează să avem noi abordări, iar legile trebuie schimbate. Sunt foarte multe legi învechite, cele ce vizează impozitele, descentralizarea, autonomia locală, salarizarea. Sunt o sumedenie de probleme ce trebuie soluționate. Toți primarii, autoritățile publice locale din toată republica, cer schimbări pentru că acestea sunt dictate de timpurile pe care le trăim.”
Întrebat dacă reprezentanții puterii centrale țin cont de aceste solicitări ale aleșilor locali, Victor Artamaniuc a răspuns: „Cei de la centru sunt preocupați mai mult de agenda politică internațională. Pe plan local, toate problemele oamenilor sunt văzute prin prisma indiferenței. O problemă abordată de mine a vizat scutirea oamenilor neputincioși de achitarea impozitului funciar, dar această sumă ar trebui recompensată de Guvern, de Ministerul Finanțelor. Împreună cu CALM trebuie să găsim soluție la această problemă care este una vitală pentru o parte din cetățenii noștri. Eu reprezint o primărie de oraș însă colegii de la sate alte venituri nu au, întreprinderi nu au, principalele venituri provin din impozitul funciar și cel de pe imobil, iar acestea nu au fost revăzute de foarte mult timp.”
Primarul de Ocnița crede că nu avem mari motive de bucurie ca urmare a obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.
„Acest statut îl putem avea mulți ani de acum încolo. Totuși, perspectiva este bună, deschiderea acestei căi era de așteptat și este binevenită, însă nu știm câți ani vom fi candidați, 10 sau poate chiar 20.
Vorbind despre lipsa medicilor în Ocnița, Victor Artamaniuc a afirmat că de la independență nu s-a angajat niciun specialist în instituția medicală din această localitate. „Ca să vină specialiștii trebuie să le creăm condiții de trai și să le oferim salarii adecvate. Nu doar medicii, nimeni dintre cei care cunosc ce înseamnă venituri europene nu vor veni la salariile noastre. Înainte tinerii erau repartizați în localitățile în care erau locuri vacante de medici, profesori etc. Eu, de asemenea, după absolvirea Institutului Pedagogic a trebuit să merg să lucrez în orașul Căușeni, acum deja nu se mai pune astfel problema. Noi doar știm că omul sfințește locul. De ce nu s-ar putea ca și astăzi tinerilor specialiști care sunt la buget să li se pună condiția de a lucra cinci sau șapte ani acolo unde statul are nevoie de ei.”
Potrivit lui Victor Artamaniuc, și în administrația publică locală situația este catastrofală. „În fiecare zi trebuie să faci ordine și nu ai cu cine, instituțiile educaționale trebuie asigurate cu încălzire, hrană etc., iar cei din instituțiile descentralizate nu sunt interesați de aceste subiecte.”
Sursa: calm.md