Lucrările de reparație capitală la turbina și generatorul nr. 3 ale S.A. “Termoelectrica”, efectuate de către “Horus” SRL, sunt la o etapă avansată, conform planului de acțiuni și al Caietului de sarcini. Detalii despre stadiul lucrărilor la principala întreprinderea de cogenerare din țară au oferit, astăzi, 12 iulie, reprezentanții companiei “Horus” în cadrul unei conferințe de presă, informează PROVINCIAL.
Echipa de specialiști de înaltă calificare a companiei “Horus” este la finalul etapei de desfacere a turbinei nr. 3 și scoaterea rotorului pentru efectuarea testărilor necesare. Toate aceste acțiuni sunt efectuate cu monitorizarea strictă din partea reprezentanților S.A. “Termoelectrica”, iar procesul tehnic este unul specific, care prevede notarea documentară a oricărei acțiuni. În cadrul conferinței de presă a fost prezentat și un scurt film video, în care tehnicienii “Horus” muncesc la dezasamblarea turbinei.
Mihail Pasecinic, director tehnic al companiei “Horus”, cel care nemijlocit conduce echipa de ingineri și tehnicieni care efectuează lucrările practice la Sursa 1, a oferit detalii despre activitatea, pas cu pas, a echipei sale. Potrivit lui Mihail Pasecinic, specialiștii companiei și-au început munca la turbina nr. 3 în primele zile ale lunii iulie, imediat ce au primit documentele necesare din partea S.A. “Termoelectrica”. “Turbina nr. 3 este desfăcută aproape integral. Într-o zi-două, vom scoate rotorul pentru efectuarea testărilor necesare, inclusiv de laborator. După obținerea rezultatelor tuturor testelor, vor începe lucrările de reparație capitală, atât la turbină, cât și la generator”, a declarat Mihail Pasecinic.
Directorul pentru Dezvoltare al “Horus”, Mihai Godea s-a referit la tentativele unor cercuri de interese de a bloca procesul de reparație capitală a turbinei și generatorului nr. 3. El a admis că, inclusiv această acțiune ar putea face parte dintr-un plan mai amplu de falimentare a Întreprinderii de Stat “Termoelectrica” S.A. În contextul unor cereri de contestare a rezultatului concursului organizat de principala întreprindere de cogenerare din țară și a unui nou atac mediatic manipulator și plin de falsuri, Mihai Godea a subliniat că cei care admit blocarea acestor lucrări “trebuie să-și asume această decizie, inclusiv toate consecințele acesteia”. În context, a fost subliniat faptul că, în cazul în care turbina nr. 3 nu va fi pus în funcție până în 1 octombrie, cum prevede graficul lucrărilor, o parte din locuitorii Chișinăului vor rămâne fără energie termică, iar tariful “ar putea crește de 3-4 ori”. “Dacă cineva dorește să falimenteze cea mai mare întreprindere de cogenerare din țară, să-și asume acest fapt, iar “Horus” nu poate fi parte a unui astfel de joc periculos. Noi suntem gata să ne retragem întreaga echipă de la “Termoelectrica” S.A., dar cineva să-și ia toată responsabilitatea”, a precizat Mihai Godea.
În lipsa turbinei și generatorului nr. 3 funcționale, “Termoelectrica” S.A., care asigură până la 20% din energia electrică pentru Republica Moldova, nu va mai fi în stare să producă energie electrică, respectiv cantitatea necesară va trebui de procurat din alte surse, la un preț mai mare.
Mihai Godea a criticat falsurile și manipulările lansate referitor la compania “Horus”, precum și modul în care sunt prezentați concurenții noștri, o companie înregistrată în orașul Chișinău, cu cetățean al Republicii Moldova proprietar și cod fiscal moldovenesc, se încearcă a fi prezentată în spațiul public “ba companie româno-americană, ba companie moldovenească”. “Această companie este moldovenească, la fel cum este moldovenească și compania “Horus”, iar noi avem și o istorie de aproape 30 de ani de activitate, cu parteneriate cu cele mai mari companii din lume”, a precizat Mihai Godea. Pe fundalul manipulărilor și falsurilor din spațiul public, Directorul pentru Dezvoltare al “Horus” a făcut apel la factorii de decizie, să pornească o discuție profesionistă a problemelor din sistemul energetic al țării.
La rândul său, Alesea Gotînjanu, șefa Direcției Juridice a companiei “Horus” a adus explicațiile legale necesare privind conformitatea actualului contract cu norma în vigoare. Ea a explicat punctual pașii întreprinși pentru participarea la licitația organizată de S.A. “Termoelectrica”, anularea acesteia și desemnarea câștigătorului în urma negocierilor directe. “Compania “Horus” a primit o listă minimă de neconformități din partea „Termoelectrica” în cazul licitației anunțate în luna mai, un număr mult mai mic în raport cu concurenții înregistrați la licitație. După anularea licitației, în 22 iunie am primit propunerea de participare cu ofertă la negocierea directă, fiind eliminate neconformitățile, respectiv am fost declarați câștigători”, a declarat Alesea Gotînjanu. Ea a mai evidențiat faptul că actualul contract este funcțional, iar “Horus” este obligat să-l respecte, prin efectuarea lucrărilor conform graficului.
“Dați-ne voie să muncim acum, ca să nu înghețe toți la iarnă”, a declarat, în încheiere șeful echipei tehnice, Mihail Pasecinic, evidențiind încă o dată riscul care îl poartă o eventuală blocare a acestor lucrări.