Ministerul Mediului, Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din Viena și Chișinău, Agenția de Mediu din Austria (AEE) și Unitatea de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului au organizat două ateliere de lucru pentru reprezentanții autorităților publice locale, specialiști din domeniul apelor, pădurilor, administrației Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, Parcului Național „Nistru de Jos”, fermieri, reprezentanții sectorului privat, societate civilă, activiștii din domeniul agroturismului ecologic, meșteșugărit. Atelierele de lucru au avut loc la Ștefan Vodă și Cahul în zilele de 7, 8 iulie 2022.
Scopul atelierelor a fost de a asigura un schimb de idei privind determinarea grupurilor de populație vulnerabile la schimbările climatice, barierele, vulnerabilitățile și necesitățile vitale ale comunităților locale, identificarea soluțiilor de adaptare la schimbările climatice bazate pe ecosistem. Abordarea EbA cuprinde un set larg de abordări de adaptare la schimbările climatice, care implică gestionarea ecosistemelor și a serviciilor acestora pentru a reduce vulnerabilitatea comunităților umane la impactul schimbărilor climatice. Măsurile EbA pot fi aplicate atât în construcția de rezervoare pentru apă sau diguri, cât și măsuri hibride, prin consolidarea capacităților persoanelor și instituțiilor de a evalua riscurile climatice, sisteme de avertizare timpurie.
Secretara de Stat a Ministerului Mediului, dna Iordanca-Rodica Iordanov a menționat importanța adaptării bazate pe ecosistem pentru zona de Sud a Republicii Moldova, fiind cea mai expusă impactului schimbărilor climatice. Abordările viitoare care vor fi elaborate și promovat de către Agenția de Dezvoltare Austriacă la Fondul Verde pentru Climă (FVC) va ajuta comunitățile rurale din zona selectată a proiectului în vederea creșterii rezilienței populației vulnerabile la efectele de secetă, dar și capacității de sechestrare a carbonului de către ecosistemele naturale prin aplicarea masurilor de restabilire, reabilitare și conservare.
Consilierul în domeniul energeticii din cadrul Agenției de Dezvoltare din Austria (Viena), Oliver Walter a reiterat faptul că, inițiativa Ministerului Mediului pentru promovarea adaptării bazate pe ecosistem este una salutabilă și este în concordanță cu prioritățile FVC în vederea susținerii populației rurale din comunitățile locale pe principiile participative și de comunicare. Proiectul „Soluții de adaptare la schimbări climatice bazate pe natură în ecosistemele semi-aride cu scopul creșterii rezilienței populației rurale in Moldova” va avea un impact considerabil și important pentru revitalizarea activităților economice din regiune. Totodată, va contribui la diminuarea sărăciei în rândurile populației grupurilor vulnerabile.
Atelierele au fost moderate de către șeful Managementului științific al biodiversității din cadrul Agenției de Mediu din Austria (Vienna), Helmut Gaugitsch și Agenția de Mediu din Austria (Vienna), Elisabeth Schwiger.
Conceptul de EbA a fost propus de către Acordul de la Paris și susținut de Strategia post 2020 a Cadrului Global de Biodiversitate. Strategia de adaptare la schimbările climatice, Contribuția Determinată Națională (NDC) la Fondul Verde pentru Climă va asigura un cadru politic național pentru promovarea adaptării bazate pe ecosistem în Republica Moldova. Atelierele au fost organizate în cadrul proiectului „Soluții de adaptare la schimbări climatice bazate pe natură în ecosistemele semi-aride cu scopul creșterii rezilienței populației rurale in Moldova”, implementat de UIPM cu susținerea Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) din Viena și Chișinău, Agenția de Mediu din Austria (AEE).