La 8 iulie 2022, absolvenții celei de-a treia promoții a Colegiului de Inginerie din Strășeni și-au primit diplomele de absolvire. „Sunt mândru pentru tinerii care au absolvit în acest an cu succes colegiul. Sunt unii din cei buni tehnicieni din țară, asta o spun și companiile germane!” – a declarat Marin Ciobanu, director al Colegiului, administrator al Zonei Economice Libere „Bălți”, informează PROVINCIAL.
Marin Ciobanu a spus că le-a mulțumit dascălilor pentru dedicație, iar absolvenților pentru că au ales anume această instituție, menționând că specialitățile pentru care au fost pregătiți (mecatronică și utilaj tehnologic industrial și accesorii) le vor deschide, cu siguranță, numeroase oportunități de angajare, inclusiv de continuare a studiilor atât la universitățile din țară, cât și din străinătate.
Potrivit spuselor sale, actualmente, instituția numără peste 20 de companii-partenere, preponderent transnaționale, care susțin instituția prin investiții concrete și prin organizarea unor stagii în afara țării. Pentru unii tineri norocul este și mai mare: începând cu 1 iulie, 6 tineri petrec stagiul de 6 luni în Germania. Alți 7 absolvenți, au semnat contract de muncă, cu salarii foarte atractive și continuarea studiilor în Germania!
Totodată, administratorul ZEL „Bălți” a declarat că, fiind într-o deplasare de serviciu, nu a avut timp să intre în polemică cu „prietenii” care s-au expus într-un articol tendențios, încercând să aducă prejudiciu de imagine Colegiului de Inginerie din Strășeni în pragul admiterii.
„Colegiul de Inginerie din Strășeni și-a început activitatea în anul 2018. Este prima instituție de acest tip din Republica Moldova, prima în care se implementează învățământul profesional și tehnic în sistem dual, după modelul german. Tinerii sunt înmatriculați după absolvirea școlilor profesionale, sau bacalaureat susținut. Toate colegiile din RM înmatriculează tineri după clasa 9, noi nu ne-am propus acest scop.
Calitatea unei instituții de învățământ nu poate fi judecată după ce a dat în câmpul muncii abia câteva generații. Este nevoie de timp și răbdare pentru ca rezultatele încrederii pe care ne-au acordat-o autoritățile, donatorii și partenerii privați, alături de elevi și părinți, să înceapă să se vadă la scară largă.
Chiar și așa, impactul absolvenților noștri se face deja simțit. Aceștia sunt valoroși pentru companiile care i-au angajat și vor pune umărul la viitorul acestei țări. Sunt tineri serioși, cu abilități deosebite, căutate și dorite de angajatori.
Primii noștri absolvenți sunt o mândrie pentru noi și ne bazăm pe ei să sprijine și efortul de promovare al ofertei noastre educaționale. Din nou – acest Colegiu oferă un model nou, diferit, ceea ce înseamnă că cei mai buni ambasadori ai noștri sunt cei pe care i-am instruit.
Am lăsat în urmă o echipă pregătită să ducă mai departe munca mea și să câștige renumele acestui colegiu. Sunt recunoscător pentru încrederea care mi-a fost acordată și îndemn pe toată lumea să se intereseze despre beneficiile unui astfel de Colegiu.
Voi rămâne mereu deschis să răspund la întrebări. Voi continua să mă implic în promovarea acestui Colegiu și, în general, a educației aplicate și adaptate la nevoile pieței muncii. Consider că proiecte precum Colegiul de Inginerie din Strășeni vor fi, în viitor, cartea noastră de vizită în dialogul și relațiile cu investitorii.
Zona economică liberă Bălți, în perimetru căruia activează și Colegiul de Inginerie, actualmente implementează 4 proiecte mari investiționale de peste 100 mil. Euro și asta în timp ce în țara vecină avem război. Mai desfășurat despre aceste proiecte, dar și alți 8 investitori cu care suntem în discuții vor relata în următoarea postare. Colegiul de Inginerie fiind factorul cheie în realizarea acestor proiecte.
Cu siguranță nu a procedat corect, dl. Prof. Viorel Bostan (Rector UTM), care a prezentat informația eronată. Noi am avut întotdeauna o colaborare bună, până d-lui nu a ajuns la ideea că ar fi mai bine să ne absorbe. Stimate Domnule Rector, nu am luat notițele nimănui, am elaborat curricule noi, cu specialități noi, care nici nu există la Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi (FIMIT).
Referitor la cadrele didactice, da, lucrează dl. Prof. Javgureanu Vasile, care a lucrat 46 ani profesor la UTM, dintre care 10 în calitate de decan la FIMIT. Sunt eu de vină că NU i-ați mai dat ore? Sau alți 2 profesori care lucrează prin cumul, doctori în științe tehnice, nimeni nu i-a impus să vină la noi, înseamnă că ceva îi atrage?
Avem cea mai puternică echipă de profesori din țară la specialitățile pe care le oferim.
Am convins să meargă la studii la FIMIT 14 tineri numai într-un an, la majoritatea le-am achitat contract de studii, nu ieftine, prin asociația noastră sectorială (APIP). Am verificat câți dintre ei mai fac studii, au rămas doar 2, probabil D-stră Vă veți da interesul să aflați, de ce numai 2?
În primăvara acestui an m-a vizitat șeful departamentului Ingineria Fabricației dl. Mazuru Sergiu, care m-a rugat să-i permitem să folosească laboratoarele noastre. Am acceptat cu cea mai mare plăcere, mai mult decât atât, i-am propus și microbuzul cu 17 locuri, pentru a fi transportați studenții.
După ce s-a întâlnit cu D-stră și i-ați interzis categoric să colaboreze cu noi, dl. Mazuru a informat colegii care au participat la acea discuție din primăvară că, din păcate nu are permisiunea. Spre marele meu noroc, toate acestea pot fi probate, studenții înmatriculați după absolvirea Colegiului de Inginerie, dar și discuțiile, care au avut loc într-un format mai larg.
Stimate Domnule Rector, de ce ați procedat așa??? Sunteți totuși Rector la una din cele mai prestigioase universități din țară….
Ca să fie clar, pentru mine UTM este ALMA MATER, am 3 diplome, inclusiv cea de doctor în economie, iar primele 2 sunt de la FIMIT. Voi depune tot efortul ca această facultate să prospere.
Dacă să vorbim de tineri, din păcate toate universitățile se confruntă cu numărul mic de studenți”, a menționat el, adăugând: „Vă sugerez să parcurgeți pagina web a facultății, la specialitatea Inginerie si Management în Construcții de Mașini, cea mai întrebată astăzi de investitori, nu aveți nici un student anul I, II, III și nici la fără frecvență. Iar în grupele anului III, aveți mai multe grupe către 5-6 studenți. https://fimit.utm.md/…/19/orarul-activiitatilor-didactice/ Nu este numărul de studenți cel mai important, dar impactul lor asupra industriei și atragerea de noi investiții. Dar despre asta și multe lucruri importante voi relata într-o conferință de presă curând. Trăiască Universitatea Tehnică a Moldovei și Colegiul de Inginerie!!!”.