Primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, este nedumerit de faptul că unele partide pro-europene și o mare parte a populației nu se prea bucură de faptul că Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Această informație nu este difuzată pe larg de mass-media, nu se explică toate avantajele care apar odată cu această oportunitate și nu prea înțeleg de ce.”
Sergiu Andronachi este convins că obținând acest statut, statul nostru va avea beneficii majore, vor fi investiții, vom avea posibilitatea să obținem granturi, să câștigăm proiecte care să permită APL să-și dezvolte localitățile.
„Nu în ultimul rând, avem șansa să devenim parte a marii familii europene, beneficiind de toate drepturile și libertățile pe care le au cetățenii UE. De asemenea, vom putea promova valorile noastre naționale la nivel european.”
Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile centrale pentru a ajuta autoritățile locale în acest proces de integrare europeană, alesul local din Cimișlia a constatat că ar trebui să învățăm din practica acumulată de România în perioada preaderării.
„UE a oferit României mai mulți bani pentru dezvoltare, doar că multe dintre aceste resurse nu puteau fi valorificate din cauza lipsei de specialiști în scrierea de proiecte, lipsa companiilor care să execute lucrările calitativ și în termen etc. Ar fi bine să învățăm din toată această experiență și să încercăm să evităm aceste greșeli. O soluție ar fi să atragem specialiști cu experiență din România. Noi, în calitate de administrații locale sau centrală, trebuie să identificăm bani pentru a-i plăti pe acești specialiști sau să învățăm a scrie asemenea proiecte.”
Potrivit sondajelor, circa jumătate din populația Republicii Moldova agreează ideea aderării Republicii Moldova la UE. Sergiu Andronachi constată că orașul Cimișlia este o părticică din întreaga țară, adică și locuitorii acestei urbe sunt divizați. „Mai ales acum, din cauza tuturor acestor crize pandemice, energetice, cauzate de război, lumea este dezorientată, oamenii cu care vorbesc au diverse păreri. Totuși, cred că este important să creăm condiții mai bune în localitățile noastre și astfel mai mulți dintre locuitorii noștri nu vor mai tânji după trecut.”
Primarul orașului Cimișlia susține că orașul beneficiază de o susținere extrem de importantă din partea Ambasadei Poloniei în Republica Moldova. „În afara de aceasta, sunt și alte Ambasade ale UE, dar și însăși UE, care ne-a oferit câteva proiecte mici, nu mari, dar care oricum contribuie la schimbarea orașului nostru.”
sursa: calm.md