La 30 iunie, anul curent, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru la cantonul numărul 8, ocolul silvic Căpriana, din cadrul Întreprinderii silvo-cinegetică Strășeni. La eveniment, au participat angajații din cadrul întreprinderii și au fost abordate diverse probleme ce țin de domeniul forestier.
Potrivit reprezentanților întreprinderii cele mai stringente probleme cu care se confruntă sectorul forestier sunt degradarea continuă a ecosistemelor forestiere, fragmentarea habitatelor silvice; diminuarea suprafeţelor ocupate şi agravarea situaţiilor unor ecosisteme rare şi periclitate – stejărete, degradarea, aplicarea unor volume insuficiente la lucrări de regenerare şi construcţie ecologică prin care să se urmărească ameliorarea compoziţiei prin promovarea biotipurilor mai rezistente la schimbările climatice.
Împădurirea terenurilor degradate, zonelor riverane și a perdelelor de protecție în Republica Moldova va consolida stabilitatea ecologică a peisajului prin reducerea fragmentării și restabilirea serviciilor eco-sistemice oferite de sol și de păduri. Selecția speciilor de arbori va fi importantă pentru formarea unor ecosisteme sănătoase și rezistente, care, de asemenea, vor putea rezista amenințărilor actuale și viitoare, cum ar fi schimbările climatice.
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat că armonizarea funcțiilor pădurii cu cerințele prezente și viitoare ale societății, prin promovarea unui management forestier eficient bazat pe gestionarea sustenabilă a pădurii și a altor terenuri cu vegetație forestieră și prin creșterea aportului sectorului la dezvoltarea rurala și ameliorarea condițiilor de trai a populației rămâne a fi unul din obiectivele instituției pe care o reprezintă. Este necesar de a extinde suprafețele de terenuri acoperite cu păduri, acestea vor spori gradul de reziliență la schimbările climatice. În trecut, intervalul dintre anii secetoși era mai mare, decât în prezent. Generația noastră poate schimba situația și are obligația de a readuce echilibrul în natură. Pentru aceasta trebuie să acționăm acum.
De asemenea, silvicultorii, au ieşit în teren la Ocolul Silvic Străşeni, traseul Scoreni-Străşeni și-au prezentat Ministrei Mediului întregul proces practic de creare, îngrijire şi conducere a arboretelor. Dar și au fost văzute lucrările de igienă executate, necesitatea executării la timp şi corect a lucrărilor, declanşarea corectă de regenerare.
Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafaţa Republicii Moldova este împădurită. Prin Programul Naţional de Împădurire autorităţile planifică până în anul 2030 să fie împădurită încă 15% din suprafaţa ţării.