Agricultorii bat alarma – temperaturile înalte şi lipsa îndelungată a precipitaţiilor pot influenţa negativ viitoarea recoltă. Dacă timpul secetos va continua, pierderile la culturile cerealiere ar putea fi şi de 50 la sută.
“Seceta din ultimele două luni a afectat mai multe culturi agricole din raion, printre care peste 10 570 ha de culturi cerealiere de gradul I, grâu şi orz de toamnă şi de primăvară – menţionează şeful Direcţiei Agricultură Hânceşti Ion Sîrbu. Mai intens afectată este zona satelor Boghiceni, Ciuciuleni, Paşcani şi Pereni. Umiditatea acumulată graţie precipitaţiilor căzute la începutul anului a favorizat formarea spicului, însă în perioada de creştere, când se umple bobul, nivelul umidităţii a fost minimal, astfel încât calitatea boabelor va fi mai slabă. Aceasta înseamnă că roada se va micşora cu cca 35-40% comparativ cu anul trecut când s-au recoltat 3 tone de boboase la hectar. Aşteptările pentru acest an sunt practic în jumătate – de 1,5-2 tone la hectar”, relatează curierul.md.
Dl Sârbu specifică că suprafeţele de viţă-de-vie şi livezile sunt mai slab afectate de secetă, la fel ca porumbul şi floarea soarelui, însă un pericol destul de mare seceta îl prezintă pentru livezile tinere, care, în 2014, pe teritoriul raionului, au fost plantate pe o suprafaţă de 85 ha. „Direcţia Agricolă le sugerează agenţilor economici care au plantat livezi tinere să efectueze cu forţe proprii irigarea acestor plantaţii” – adaugă dl Sârbu.
În acest an, pe teritoriul raionului, au fost plantate 16 400 ha de porumb, 550 ha de fasole, 445 ha de legume în câmp deschis şi 11 593 ha de floarea-soarelui. Precipitaţiile din această săptămână au diminuat riscul secetei asupra acestor culturi care la moment se află în stadiu de creştere intensivă şi îşi iau umiditatea necesară dezvoltării de la suprafaţa solului.