Recent, mai exact pe 15 iunie 2022, oamenii care fac cultură, trăiesc prin cultură, răspândesc cultură și prin activitatea lor, asigură longevitate și perpetuare esențelor unui neam, valorilor lui nepieritoare, și-au sărbătorit Ziua lor profesională – Ziua lucrătorului din Cultură, informează PROVINCIAL.
Potrivit autorităților, evenimentul a fost asaltat de mișcările de dans unduioase, tandre și diafane pe care le-au interpretat membrii Colectivului „Miraj” de la Liceul teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina, condus de dna Tatiana Botezatu.
Ziua de sărbătoare și bilanț, s-a produs cu prezența vicepreședintei pe probleme socio-juridice, Aurelia Grigoriță, a directorului general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, dna Diana Dicusarî, a directorilor caselor, căminelor de cultură din raion, a conducătorilor artistici, personalului auxiliar, care are are grijă să asigure condiții decente, a primarilor, a oamenilor de bună credință, ce apreciază munca creatorilor și iubitorilor de valori.
În mesajul de introducere, specialistul principal în domeniul învățământului artistic, activității de amatori, creației populare, Aculina Popa a menționat: „Nu-i avem astăzi alături de noi pe veteranii culturii rezinene, dar am procedat astfel pe motiv că pentru dumnealor în special avem preconizată o activitate aparte, dedicată doar acestui segment al culturii locale, pe care o vom desfășura ulterior și în cadrul căreia experiența, cunoștințele, dedicația, înțelepciune veteranilor noștri va fi pusă în cap de masă cu venerațiile de rigoare. Oricum, le transmitem și dumnealor felicitări și urări de sănătate, noroc și zile senine.”
Șeful Secției Cultură Rezina, Angela Racu, a inaugurat evenimentul, ținând să accentueze următoarele: „Oameni frumoși la chip și la suflet, uitați-vă că Bunul Dumnezeu așa a vrut să fie, ca să ne întâlnim nu într-o zi de 15 ianuarie sau 15 mai, ci pe 15 iunie, într-o zi semnificativă pentru tot neamul nostru – ziua trecerii în eternitate a marelui poet, Luceafărul poezii noastre, Mihai Eminescu. Această zi mereu ne-a legat print-un legământ, să slujim culturii. Așa a fost timpurile, ca timp de doi ani, să nu ne întâlnim față în față, ci să muncim de la distanță, să ne reprofilăm activitatea ca să facem față situației. Fiecare cum a reușit, alături de colegi, alături de administrația publică locală, de primarii care v-au susținut, și le mulțumesc pe această cale din tot sufletul. Vă mulțumesc că ați reușit să orânduiți, să promovați în rândul comunității dumneavoastră, pe paginile de socializare ca să nu fiți dați uitării. Mă închin până la pământ, căci datorită vouă, mai rezistăm ca neam, datorită vouă, cultura națională nu va muri niciodată, pentru că știți să ajungeți la sufletele oamenilor prin activitățile care le organizați. Fiți sănătoși, să aveți parte de bucurie, de liniște sufletească, de pace în suflete, în familii, în țară, pentru ca să continuăm să realizăm visele și năzuințele noastre comune. Să slujim culturii naționale încă mulți, mulți ani înainte.”
Ansamblul de violine „Rapsodia” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, conducător – Tatiana Melnic, a încântat sufletele cu un „Vals” de Eugeniu Doga și melodia „Teni tvoei ulâbki”.
Ceremonia a conținut și aprecierea muncii angajaților din domeniul culturii din raionul Rezina, desfășurată în anii 2020-2021, perioadă marcată de pandemia de COVID-19, când au fost nevoiți să se ajusteze din mers la condiții noi și să se manifeste în domenii precum filmarea și montarea secvențelor video, pregătirea și amenajarea adecvată a decorului, prezentarea de după cadru etc. Dar așa cum oamenii din acest domeniu știu și iubesc să munceasă și o fac cu tot dragul, s-a trecut cu bine și peste această perioadă mai dificilă. Mai mult – așa cum nu există rău fără bine, a fost de folos și această experiență.
„Chiar dacă sărbătorim cu întârziere sărbătoarea dumneavoastră profesională, este un bun prilej, ca la mijloc de iunie să vă aducem cuvinte de felicitare, exprimându-ne tot respectul și admirația noastră pentru toți dumneavostră, făuritorii de frumos. Chiar dacă astăzi în calendarul culturii noastre este o zi mai tristă, sărbătoarea de astăzi este pentru dumneavoastră, pentru cei care ne faceți viața mai frumoasă atunci când ea este grea, pentru cei care ne alinați sufletele cu cuvinte frumoase, cu poezii, cântece, dansuri, cu tot ceea ce numim noi cultură. Din partea conducerii Consiliului raional Rezina, din partea mea personală, vă aduc sincere felicitări și mă închin de sănătate în fața dumneavoastră, vă urez inspirație, gânduri frumoase, susținere din partea tuturor celor care îi aveți în preajmă,” spune vicepreședintele raionului Aurelia Grigoriță.
Urmare a evenimentului, Aurelia Grigoriță, a menționat cei mai activi, buni și rezultativi angajați din domeniul culturii din raion, cu diplome de onoare și câte un cadou, care este trup din trupul pământului, meșterit cu multă pricepere și cu mult drag de către meșterul popular din Iurceni Gheorghe Panțâr și înfrumusețat de către mâinile dibace ale Anișoarei Purici, conducătorul Cercului „Pănușa fermecată” de la PRC „N. Lupov”.
Alături de toți cei prezenți în sală, cu un mesaj a venit și Ana Burduja, un om cu o experiență bogată, cu ani buni dedicați activității în domeniul culturii din satul Țareuca.
Vicepreședintele raionului a înmânat un Semn de gratitudine dnei Angela Racu, pentru activitate îndelungată și prodigioasă, contribuție esențială în păstrarea și perpetuarea valorilor autentice, susținerea și promovarea formațiilor artistice, a oamenilor de artă și cultură din teritoriu pe arena locală, națională și internațională și cu prilejul Zilei lucrătorilor din domeniul Culturii.
Membrii Ansamblului folcloric „Opincuța” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, conducător – Eugenia Cernega, au amplificat atmosfera de sărbătoare prin evoluarea lor. Dumnealor au adus spre audiție cântecele „Foaie verde trei smicele” și „Viață, viață”.
Activitatea culturii rezinene este marcată de o frumoasă colaborare cu angajații Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și directorul general al acestuia, Diana Dicusarî, care a venit cu un mesaj de felicitare către toți oamenii de cultură prezenți în sală.
În pofida greutăților vremurilor pe care le trăim, avem în domeniu oameni profesioniști și talentați. O confirmă și următoarea filă a sărbătorii noastre, în care, mai mulți oameni de cultură s-au învrednicit cu Diplomelor de merit.
Pentru întregirea dispoziției de sărbătoare au urcat în scenă membrii Ansamblulfolcloric de bărbați „Haiducii” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, condus de Maxim Frunza. Maxim Frunza este cu adevărat om al culturii, care din această slujire aleasă și-a făcut vocație a întregii sale vieți. Împreună cu membrii colectivului din satul Trifești a reușit să aducă adevărate opere de valoare pe scena festivalurilor locale și naționale, concomitent reușind să ghideze prin miraculoasa lume a sunetelor rânduri de elevi ai școlii din sat. În prezent, la onorabila dumisale vârstă, conduce cu succes faimoșii noștri „Haiduci”, iubiți și apreciați de către publicul spectator oriunde ar merge cu spectacole – fie acasă, fie peste hotarele țării. „Cântec de ciobănie” și „Dă-mi, mândruțo, dorul tău” sunt cântecele pe care le-au vcântat haiducii, după care conducătorul, s-a împărtășit cu bogata-i experiență în descoperirea, fortificarea și promovarea folclorului autentic.
Aprecierea prestației lucrătorilor din domeniul culturii din raionul Rezina în anii 2020-2021 a continuat cu înmânarea diplomelor și cadourilor.
Pe parcursul sărbătorii, Aculina Popa a ținut să mulțumească tuturor pentru activitate prodigioasă, accentuând că le sunt recunoscători tuturor – de la conducătorul instituției până la personalul auxiliar, care are grijă de curățenia încăperilor, de confortul termic, de siguranța tuturor angajaților. I-a felicitat cu prilejul sărbătorii profesionale, dorindu-le mulți ani cu sănătate și pace. Și bineînțeles, inspirațe și succese pe frumosul, alesul și deosebitul tărâm, pe care activează, dăruind cunoștințele și puterea.
Totodată, un mulțumesc aparte le-a exprimat primarilor localităților noastre, care susțin activitatea caselor și căminelor de cultură contribuind astfel la dăinuirea în timp și spațiu a poporului nostru, pentru că binecunoscuta spusa lui Mircea Eliade, care menționa un adevăr – „Dintr-un popor nu rămâne nimic, decât cultura”. Rămâne fermă în speranța și convingerea că activitatea dumnealor comună, colaborarea va cunoaște continuitate și rezultate pe potriva eforturilor și așteptărilor.
Mai aproape de final, au venit să dăruiască un program de sărbătoare membrii Orchestrei de muzică populară „Floricica” de la PRC „Nicolae Lupov”, dirijor – Igor Bucatari, cu următoarele piese: „Ca în zi de sărbătoare”, „Măi bădiță, măi Ilie” (interpretă – Angela Laur), „Hora lăutărească 9 Solo la trompetă – Igor Bucataru), „Lume, dragă lume”, interpretată de Veaceslav Chiosa, și „Bătaia pișcată”. Audiție plăcută!
La finalul evenimentului profesional, organizatorii au accentuat că doresc să creadă ca au reușit să îi adune pe toți grămăjoară, dăruindu-le tuturor clipe alese, de revelație și de stafisfacție că activează într-un domeniu frumos, bogat și interesant. Chiar dacă uneori e greu. Le-a dorit în primul rând, sănătate trainică, cer senin și să aibă parte de succese și de tot binele din lume.
Și, deoarece în acea zi se comemorau 133 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu, doritorii au fost invitați să meargă la bustul poetului pentru a depune florile recunoștinței și neuitării.