
La 15 iunie curent, la Rezina a avut loc Atelierul de dezvoltare a Planurilor de integrare a serviciilor de asistență comunitară pentru persoanele cu boli netransmisibile și necesități complexe din cadrul Proiectului „Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Proiectul este implementat cu succes în localitățile Cuizăuca și Lalova din raion, informează PROVINCIAL..
Potrivit autorităților, ca scop, proiectul are susținerea prin suportul științifico-practic a procesului de Dezvoltare a Planurilor de integrare a serviciilor de asistență comunitară pentru persoanele cu boli netrasmisibile și necesități complexe de către echipele multidisciplinare raionale și comunitare din 10 raioane pilor (Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Căușeni, Ialoveni, Strășeni, Cimișlia, Leova, Cantemir). Drept obiective sunt: aplicarea practică a conceptelor privind abordările de sănătate în toate politicile și asistența integrată centrată pe persoană, promovate de către Organizația Mondială a Sănătății, factorii de risc pentru sănătate și bunăstare, definirea vulnerabilității, necesitățile persoanelor cu BNT; Înțelegerea reciprocă a rolurilor, responsabilităților și serviciilor de asistență comunitară pentru factorii de decizie și a profesioniștilor din domeniile de asistență medical primară, sănătate publică, asistența socială și autoritatea publică locală de nivelul I și II, din comunitățile pilot; Stabilirea în comun a nivelelor de intervenție, proceduri și instrumente comune de lucru, monitorizarea și evaluarea rezultatelor la nivel comunitar și raional.
Evenimentul s-a produs cu prezența conducătorilor centrelor de Sănătate publică, instituțiilor medico sanitare publice de asistență medicală primară, spitalicească și de urgență, asistență socială și protecția familiei, APL de nivelul I și II din localitățile beneficiare (Lalova, Cuizăuca) a raionului Rezina.
Prezentă la atelier, vicepreședintele raionului pe probleme juridico-sociale, Aurelia Grigoriță a salutat prezența, mulțumind tuturor pentru implicare, în special Ministerului Sănătății pentru promovarea unui mod sănătos de viață. S-a arătat convinsă că este foarte important să existe o colaborare, deoarece în localitățile noastre există foarte multe probleme, în special, multe persoane singuratice, unde putem întinde o mână de ajutor tuturor oamenilor care au nevoie de noi. Trebuie să nu ne bazăm doar pe primar, doctor, asistent social sau secretar , noi toți suntem obligați să promovăm un mod sănătos de viață, deoarece este mai ieftin să previi anumite boli decât să tratezi. Spre finalul discursului, le-a dorit tuturor mult succes, reușind să facă planuri realizabile.
Apoi, participanții în cadrul atelierului, au analizat profilul de sănătate și au definit problema prioritară ce ține de sănătate publică în raionul Rezina. Participanții atelierului au lucrat în grup pentru a formula acțiunile necesare, a stabili responsabilitățile pentru a atinge scopul propus – elaborarea planului de acțiuni pentru perioada următoare etc.
De menționat că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare au semnat la 16 ianuarie 2017, un Memorandum de Înțelegere cu privire la implementarea proiectului „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, gestionat de către Institutul Elveţian Tropical, care are drept scop ameliorarea stării sănătății populației Republicii Moldova prin îmbunătățirea calității serviciilor prestate la nivelul asistenței medicale primare pacienților cu boli netransmisibile și sporirii eficacitățiii intervențiilor curative și preventive oferite acestora.