Pe data de 23 iunie 2015, în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare s-a petrecut seminarul cu tema “Formele de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli din Fondul de subvenţionare pentru anul 2015”. La seminar a luat parte reprezentantul Direcţiei agricultură şi cadastru, dl Valeriu Popuşoi, în comun cu 11 producători agricoli din raion.
S-a adus la cunoştinţă că în Regulamentul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2015 se prevăd unele modificări, faţă de anul 2014, cum ar fi: măsurile de subvenţionare au fost divizate după domenii de priorităţi, astfel este schimbată numerotarea acestora; a dispărut coieficientul de diminuare, în cazul reducerii fondului de subvenţionare, sub nivelul de 30 % din volumul total; nu va mai fi emis ordinul Ministerului agriculturii şi industriei alimentare de stopare a autorizării plăţilor, din acelaşi motiv şi altele. Astfel dosarele vor fi recepţionate fără restricţii, iar în cazul că solicitările depăşesc mărimea fondului de subvenţionare, surplusul va fi calificat ca datorie şi se va achita din fondul de subvenţionare pentru anul următor; au fost omise facilităţile pentru producătorii agricoli din raionul Dubăsari, locuitori ai satelor amplasate pe malul sting al Nistrului, facilităţi ce se regăseau în Regulamentul de subvenţionare pentru anul precedent.
Deasemenea au fost aduse informaţiile ce ţin de suma subvenţiilor accesate pe parcursul anului 2014 şi cea preconizată pentru anul 2015. Astfel se preconizează suma de 610 mln lei, din acestea circa 250 mln lei vor merge la achitarea datoriilor pentru anul 2014, restul sînt destinate achitării subvenţiilor pentru anul 2015. Producătorii agricoli din raionul Dubăsari urmează să beneficieze de subvenţii pentru anul 2014 în sumă de peste 9 mln lei. O parte din aceasta sumă deja a ajuns la beneficiari, restul, după spusele dlui Petru Maleru, directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), urmează să fie achitată pe parcursul următoarelor 2 săptămîni. Este necesar ca cei care nu au primit sumele pentru anul 2014 să se prezinte la sediul AIPA pentru a semna contractele respective.
În cadrul seminarului au fost prezentate, deasemenea, informaţii privind modul de accesare a mijloacelor financiare din Proiectele de asistenţă externă: Unitatea consolidată pentru implementarea programelor (IFAD), Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor agricole (UCIMPA), Instituţia publică “Unitatea consolidată de implementare a creditului de asistenţă, acordat de către guvernul Republicii Polone”, Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea programului de restructurare a sectorului vitivinicol.
Deasemenea s-a adus la cunoştinţă că se vor relua plăţile sumelor financiare preconizate achitării compensării producătorilor de fructe ce au avut de suferit în urma impunerii interdicţiei de export în Federaţia Rusă, în anul 2014.
Diana Munteanu