Reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și conducerea ADR Nord au vizitat joi, 9 iunie 2022, municipiile Edineț și Bălți. Vizita a avut loc în contextul implementării proiectelor de revitalizare urbană, implementării Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027) și elaborării Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în calitate de pol de dezvoltare, informează PROVINCIAL cu referire la ADR Nord.
La Edineț și Bălți, autoritățile locale i-au informat pe membrii delegației MIDR și ADR Nord despre principalele realizări privind implementarea proiectelor de revitalizare urbană implementate în cele două municipii cu sprijinul Solidarity Fund PL în Moldova. La întrunirea cu autoritățile municipale din Edineț s-a mai discutat despre instituționalizarea Unității de Implementare a Proiectelor, iar la întrevederea cu autoritățile municipale din Bălți – despre proiectele ce urmează să fie implementate prin intermediul altor surse, inclusiv despre proiectele care se implementează în prezent din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) în domeniul revitalizării urbane.
„ADR Nord oferă suport municipiului Bălți în procesele de elaborare a unui program de accelerare a dezvoltării care să propună o analiză complexă, cu accent pe competitivitate, creștere economică, specializare inteligentă etc. Ne dorim o abordare nouă față de cea existentă, cu accent pe atragerea investițiilor și pe creșterea competitivității”, susține directorul ADR Nord, Maria Prisacari.
În contextul reformelor în domeniul dezvoltării regionale din ultimul an, șeful adjunct al Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, Sergiu Tăbăcaru, le-a vorbit autorităților locale din Edineț și Bălți despre cadrul normativ general în domeniul dezvoltării regionale și locale. „Anterior, politica de dezvoltare regională a fost axată mai mult pe diminuarea disparităților regionale în interiorul regiunilor de dezvoltare. În urma unor studii, abordarea a fost schimbată, accentul fiind pus pe dezvoltare economică și competitivitate, avându-se în vedere și unele aspecte sociale. Prin această reformă, s-a făcut o corelare între dezvoltarea regională și cea locală”, a specificat reprezentantul MIDR.
EDINEȚ. Municipiul Edineț este parte a Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru ani 2021-2027. Scopul acestui document strategic este să impulsioneze dezvoltarea socio-economică a șase municipii-centre regionale din Republica Moldova, printre care și municipiile Edineț și Soroca, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină extinderea dezvoltării în zonele rurale proxime și să asigure ocuparea forței de muncă, astfel încât rețeaua de orașe-poli de creștere regională să devină atractivă pentru locuitori, antreprenori și vizitatori.
La Edineț, se află în proces de implementare proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană. Prin acest proiect lansat în iunie 2021, Primăria mun. Edineț în parteneriat cu Primăria mun. Alba Iulia, România, și Consiliul orașelor smart din SUA, în calitate de partener asociativ, își propun să îmbunătățească calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și satisfacția locuitorilor municipiului Edineț.
BĂLȚI. În prezent, ADR Nord acordă suport în procesul de elaborare a Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în calitate de pol de dezvoltare. Viitorul Program se va axa pe sprijinirea consolidării rolului și funcțiilor municipiului Bălți în calitate de al doilea oraș al Republicii Moldova, pentru creșterea atractivității față de investitori și forța de muncă tânără și calificată; promovarea unei mai bune conectivități naționale și internaționale; sprijinirea schimbărilor structurale a economiei locale pentru susținerea unei creșteri economice inteligente bazate pe avantajele competitive regionale.
La Bălți, din sursele FNDRL, ADR Nord implementează în prezent un proiect de revitalizare urbană și un proiect de dezvoltare regională și locală. Este vorba de proiectul „Modernizarea infrastructurii spațiilor publice și instituțiilor educaționale în zona de revitalizare din municipiul Bălți”, în cadrul căruia au fost semnate recent două contracte de antrepriză în valoare de 22,52 de milioane de lei, și proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți”, în cadrul căruia a fost semnat un contract de antrepriză în valoare de 2,86 de milioane de lei. Ulterior, în cadrul proiectului de renovare a Muzeului de Instorie și Etnografie din Bălți, va fi anunțată o altă procedură de achiziții publice în vederea procurărilor de bunuri pentru dotarea Muzeului de Istorie și Etnografie din mun. Bălți.