Luni, 23 mai 2022, un grup de tineri și copii din Bălți au plecat într-o vizită în scop educațional, la Chișinău, organizată de subdiviziunile primăriei (DRP și DGAS și PF), în comun cu AO Comunitatea romilor din mun. Bălți „ȘATRO”. Beneficiarii vizitei au fost voluntarii Primăriei mun. Bălți, copiii de etnie romă și copiii din cadrul Centrului de plasament temporar al copiilor în situații de risc „Drumul spre casă”, informează PROVINCIAL.
Astfel, prima destinație a călătoriei a fost Casa Parlamentului RM. “Aici, grupul a avut parte de un tur ghidat prin clădire, începând cu expoziția de cărți și broșuri informative și macheta clădirii, aflate la intrare, unde ghidul a povestit din istoria edificiului. A urmat apoi vizitarea Muzeului Parlamentului, unde se regăsesc documente, cărți, fotografii, tablouri, suvenire, cadouri protocolare și alte exponate. După aceea, vizitatorii au fost conduși în Sala de plen a Legislativului, ce i-a fermecat prin grandiozitatea și eleganța sa, dar și prin rolul său funcțional. Prin coincidență, 23 mai a fost și ziua ușilor deschise la Casa Parlamentului, când mai multe grupuri de vizitatori au avut parte de momente unice în incinta instituției și de discuții interesante cu persoane publice”, a comunicat Primăria.
Cea de-a doua destinație turistică a călătoriei a fost Agenția Relații Interetnice. „Aici, grupul a participat la inaugurarea expoziției de măști „Interfețe culturale Moldo-Ucrainene” a meșterului popular Mihail Șeremet, organizată cu prilejul Zilelor Scrisului și Culturii Slave, de către Uniunea Ucrainenilor din Moldova. Măștile au condus vizitatorii în lumea basmelor și a copilăriei, au reușit să-i frapeze prin creativitate și culoare și au conferit vizitei un aer tradițional”, adaugă autoritățile.
Totodată, potrivit Primăriei, expoziția a fost urmată de vizitarea Muzeului „Memoria Holocaustului și Toleranța Interetnică”, aflat în cadrul aceleiași instituții. Aici, Directorul general adjunct, Vera Petuhov și Șefa Direcției consolidarea relațiilor interetnice, Ludmila Burlaca, au povestit grupului despre ororile holocaustului și efectele lui asupra popoarelor victime. Alla Marin, Directorul executiv al Coaliției Vocea Romilor, s-a alăturat cu un discurs motivațional și le-a vorbit despre Holocaustul Romilor. Tinerii au rămas profund impresionați de vizită, au dobândit noi cunoștințe, noi relații și și-au lărgit viziunea culturală, politică, socială și artistică.
„În urma vizitei la Casa Parlamentului și la Agenția Relații Interetnice, am rămas cu concluzii de primă importanță. Am înțeles că dacă îți dorești mult, poți ajunge în locurile de vârf; că nimic nu poate opri o persoană care visează și depune efort, să devină o personalitate și un om de valoare. Totodată, am luat o lecție de viață: dacă nu învățăm de la greșelile din trecutul nostru, ele se vor repeta, până vom învăța să fim mai empatici unul cu altul, și să ne tolerăm! Împreună putem schimba lumea spre bine, împreună putem atinge orice vis și dorințe, ajutându-ne reciproc să creștem și să ne dezvoltăm!” – spune Cumpătă Valeria, voluntar la Primăria mun. Bălți.
Menționăm că această călătorie a fost realizată cu suportul AO „Uniunea pentru Echitate și Sănătate”, Primăriei municipiului Bălți, AO „Speranța Terrei”, Coaliției „Vocea romilor” din RM și Agenției Relații Interetnice.
Cristina Pendea