La 17 mai 2022, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a fost într-o vizită de lucru în municipiul Comrat.
Astfel, potrivit unui comunicat, în debutul vizitei sale, ministrul a avut o întrevedere cu conducerea Direcției Generale de Învățământ UTA Găgăuzia, la care au fost abordate subiecte ce țin de buna desfășurare a procesului de pregătire pentru examenele de la sfârșitul anului școlar, s-a vorbit și despre provocările cu care se confruntă sistemul educațional din regiune, date fiind condițiile crizei economice, criza refugiaților, problemele de infrastructură, dar și despre soluțiile cu care a venit Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării pentru problemele existente.
Vizita a continuat la Liceul Teoretic „M. Eminescu”, unde ministrul a fost invitat la o întâlnire cu conducerea instituției, ca apoi să viziteze și copiii care tocmai finisaseră lecțiile. Ministrul a fost bucuros să-i cunoască și să-i salute, urându-le sănătate, succese la învățătură, performanțe, la rândul lor, elevii l-au salutat bucuroși și i-au dăruit zâmbete.
Liceul a beneficiat de reconstrucția unui nou bloc și de reparație capitală, în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară. Proiectul de investiții capitale pentru Liceul Teoretic „M. Eminescu” din mun. Comrat a constituit circa 25 milioane de lei, dintre care peste 15 milioane de lei au fost oferiți de Guvernul României, iar aproximativ10 mil. de către Guvernul RM.
În prezent, 80% din volumul total al lucrărilor de construcție sunt realizate. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru construcția clădirii, conform documentației de proiect și a calendarului de investiții, este 1 septembrie 2022. Astfel, o mare parte din problemele cu spațiile de studiu, sala de sport și festivități etc. va fi rezolvată.
A fost purtat un dialog constructiv, cu identificarea punctelor forte ale instituției și perspectivele sale de dezvoltare în regiune, în contextul în care cererea pentru studierea în limba română este în creștere în regiune, la asta contribuind mult și exemplul propriu al bașcanului Irina Vlah care posedă limba și încurajează integrarea în sistemul educațional, dar și în câmpul muncii a tinerilor cu cunoștințe de limbă română.
Cooperarea activă a Ministerului Educației și Cercetării cu conducerea Direcției Generale de Învățământ și instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză este constantă și contribuie la eficientizarea procesului de educație de toate nivelurile.