Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut o întrevedere de lucru cu șefii instituțiilor medicale din raionul Ceadîr-Lunga, în cadrul căreia au fost discutate problemele și provocările cu care se confruntă sistemul de sănătate al autonomiei.
578 de lucrători medicali deservesc peste 62 de mii de locuitori din raioanele Ceadîr-Lunga, Taraclia, Basarabeasca. În ultimii doi ani, spitalul raional a fost echipat cu raze X moderne, mașini cu ultrasunete, ventilatoare și alte echipamente scumpe.
Reparația Centrului Perinatal din Ceadîr-Lunga este finanțată din bugetul regional, costul proiectului depășind 10 milioane de lei.
În cadrul întrevederii, s-a menționat că în ultimii ani, în sistemul de sănătate al autonomiei au fost investite peste 30 de milioane de lei din bugetul Găgăuziei, iar alte 9 milioane au fost atrase datorită colaborării cu partenerii de dezvoltare.
“Am reușit să îmbunătățim radical condițiile pentru tratamentul pacienților și activitatea personalului medical. Acum, o altă problemă, nu mai puțin acută, vine în prim plan – personalul. În zona Dumneavoastră, personalul medicilor nu nu este completat cu 39%, iar vârsta medie a specialiștilor este de 55 de ani. În următorii 5-10 ani, ne putem confrunta cu faptul,că în în spitale modernizate și centre de sănătate dotate cu echipamente moderne, nu va avea cine să lucreze . Pentru a opri fluxul de medici în străinătate, am propus Guvernului să mărească semnificativ salariile personalului medical, dar, din păcate, inițiativa noastră nu a fost susținută”, a spus Irina Vlah.
În Găgăuzia există programe regionale de atragere a medicilor tineri. Atunci când solicită angajarea în autonomie, medicii primesc o indemnizație unică de 100 de mii de lei și pot beneficia de condiții preferențiale pentru achiziționarea de locuințe în cadrul programului “Prima Casă”. De asemenea, din bugetul Găgăuziei, studenții sunt compensați pentru costul total al studiilor la Universitatea de medicină, sub rezerva angajării lor ulterioare în regiune.