Direcția control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol în raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă.
“Urmare a inspectării și verificărilor efectuate în teritoriu, inspectorii de mediu au întocmit zece procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 6 000,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele delincvente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 123 350,0 lei, concomitent, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte unelte interzise pentru pescuit, cum ar fi: șase plase și o fatcă”, spune IPM.
Pe baza materialelor înaintate de curmare a acțiunilor de braconaj piscicol, Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă a intentat pe numele a două persoane o cauză penală în temeiul art. 243, Cod Penal.
De asemenea, un alt caz relevant a avut loc în noaptea de 11.05.2022 în extravilanul satului Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, unde au fost depistate în flagrant și documentate alte trei persoane, care la rândul lor, capturând în două plase din râul Nistru, 15 exemplare de pești de specia scrumbie de Dunăre, au cauzat resurselor biologice acvatice prejudicii estimate la 22 800, lei, fapt pentru care au fost supuși sancțuinilor sub formă de amendă maximă prevăzută de art. 114 alin. (1),Cod Contravențional în mărime de 12 u. c. – (600,0 lei), fiecare, fiindu-le ridicate și sculele de pescuit.
La 13.05.2022, în jurul orelor 03:30, în exrtravilanul satului Talmaza, raionul Ștefan Vodă, inspectorii au depistat în flagrant doi locuitori ai satului menționat, care în plină perioadă de prohibiție, cu o fatcă (unealtă interzisă pentru pescuit), au capturat din râul Nistru, 57 exemplare de pești de specia caras argintiu și trei pești de speci batcă, în cantitate de 6,5 kg. Calculele efectuate în baza Anexei nr. 2 a Legii privind fondul piscicol pescuitul și piscicultura nr. 149 din 08.06.2006 s-a constatat că, suma totală a prejudiciilor cauzate resurselor piscicole constituie – 90 000,0 lei, în acțiunile ilegale de pescuit persistă semne constituitive ale infracțiunii prevăzute de art. 243, Cod Penal, materialele pe cazul dat au fost remise pentru examinare organului de anchetă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă.
Uneltele de pescuit ridicate, conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1, Legea nr.149 din 08.06.2006, privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura au fost transportate şi predate pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului, atenționează! Conform modificărilor survenite în anexa nr. 2 a Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura nr. 149 din 08.06.2006, cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică indiferent de dimensiune și greutate a fost majorat considerabil de la 10 u.c. (500,0 lei) – minimal, până la 300 u.c. – ( 15 000,0 lei) – maximal.