Săptămâna trecută, comisia raională la terminarea lucrărilor la sursa de apă Fârlădeni, prezidată de primarul interimar al oraşului Ion Ciubuc, s-a întrunit pentru recepţia la terminarea lucrărilor şi darea în exploatare a obiectului finisat – fântâna arteziană nr. 4 şi conexiunea satului Fârlădeni de la staţia de pompare, construită pe o distanţă de 774 m.
Directorul SC „Amen Ver” SA Gheorghe Lică a menţionat că s-a efectuat un volum mare de lucru la obiectul dat, în valoare de 135 mii euro, din economiile obţinute în urma licitaţiilor, ultimii bani însuşiţi din proiectul BERD. Acum staţia de pompare este una automatizată şi modernă, uşor de manevrat şi de întreţinut, iar cele patru sonde construite la Fârlădeni funcţionează la capacitate maximă, cu un debit de cca 12m3/oră. „Satul Fârlădeni se aproviziona până acum dintr-o sursă de apă privată, dar de acum înainte va fi aprovizionat cu apă din sursa nou construită, fiind la deservirea întreprinderii noastre” – a menţionat dl Lică.
Serviciile raionale au oferit avizele pozitive, astfel încât obiectul dat va fi dat în exploatare, doar că Centrul de Sănătate Publică a venit cu sugestia de a construi o staţie de tratare a apei, luând în calcul faptul că, după unii indici, apa nu corespunde cerinţelor potabilităţii. Dl Lică a ţinut să specifice că în 1989, când a fost organizat studiul de fezabilitate, apa corespundea normelor de apă potabilă, însă în 2007, odată cu ajustarea normelor la standardele europene, unii indici nu au mai corespuns normelor, astfel încât o staţie de tratare a apei va fi următorul obiectiv de îndeplinit pentru întreprinderea SC „Amen Ver” SA. „Procesul de înlăturare prin filtrare a componenţilor care nu corespund normelor din punct de vedere tehnologic nu este un proces complicat şi costisitor” – a adăugat dl Lică.
În context, domnia sa a reiterat situaţia anilor 2000 în sectorul de aprovizionare cu apă şi canalizare din oraş, atunci când a venit în funcţia de director: „În acest an a fost lichidat Concernul de Stat „Apă Canal” din RM, din care făceau parte toate întreprinderile de apă şi canalizare din ţară, acestea fiind transmise administraţiilor locale cu nişte datorii enorme la toate compartimentele: datoria la consumul energiei electrice era de 920 mii lei sau 240 mii euro, restanţa salarială pentru angajaţi era de 2 ani, parcul auto – într-o stare deplorabilă, apa în oraş era stopată pentru datorii la energia electrică. În toate blocurile locatarii au construit fântâni de mină, iar motoarele electrice de mare capacitate ale staţiilor de pompare de canalizare, construite prin anul 1969, pe timp de ploaie erau foarte des inundate. În sfârşit am ajuns la schimbări radicale în sistemul de aprovizionare cu apă şi canalizare. Acum toate staţiile de pompare de apă şi canalizare din oraş sunt dotate cu pompe de import cu un consum redus de energie, iar incintele sunt reparate capital. Şi la staţia de epurare s-au efectuat lucrări de modernizare, utilajul vechi a fost înlocuit cu unul nou, modern şi econom, la fel şi reţelele de apă din oraş şi cele 5 localităţi incluse în proiectul BERD.”
În final, dl Lică a ţinut să mulţumească Ministerului Mediului, primăriei Hânceşti, antreprenorilor care au efectuat lucrările de construcţie – SRL „Promtehgaz” şi Companiei de Consultanţă „Eptisa”, a căror activitate a fost înalt apreciată, după care comisia s-a deplasat la Fârlădeni, unde au recepţionat lucrările la sursa de apă şi au semnat procesele verbale la terminarea lucrărilor.
Sursa: curierul.md