În contextul ultimelor decizii aprobate de Guvern în sectorul agricol, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a lansat astăzi, un dialog în format online, cu reprezentanții Direcțiilor agricole raionale. Discuțiile au fost focusate pe situația actuală din sectorul agricol și sprijinul acordat din partea statului pentru susținerea agricultorilor.
Astfel, reprezentanții autorităților publice locale au fost informați cu privire la Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar pentru compensarea parțială a accizei la motorină, noile prevederi legislative în domeniul zootehniei și Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală, ce au fost aprobat de Guvern.
„În săptămâna curentă, Executivul a aprobat mai multe hotărâri pentru a oferi oferi suport agricultorilor în contextul regional actual. În premieră, a fost aprobată acordarea compensației parțiale a accizei la motorină, în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022. Ne dorim ca pe viitor să sporim accesul agricultorilor la suport financiar, prin majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii și să dispunem de resurse financiare suficiente pentru a putea compensa integral accizele la motorină. În prezent, pentru această măsură a fost posibilă alocarea a 200 milioane de Lei din bugetul de stat”, a subliniat ministrul.
În cadrul evenimentului, s-a vorbit despre subvențiile majorate în sectorul zootehnic și despre noile prevederi legislative în domeniu, ce au ca scop să fortifice calitatea și competitivitatea produselor de origine animală și promovarea acestora pe piața internă și externă, să sporească susținerea deținătorilor de animale în implementarea tehnologiilor avansate și a proiectelor inovaționale în domeniul zootehniei, creșterea productivității animalelor, crearea de noi rase, tipuri și linii de animale cu un potențial productiv înalt.
În aceeași ordine de idei, conducerea MAIA a subliniat că, din bugetul de stat vor fi alocați bani și pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Astfel, GAL-urile vor putea beneficia de resurse financiare pentru două măsuri: 20% din valoare subvențiilor vor fi direcționate pentru funcționarea GAL-ului, iar 80% – pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală în diverse domenii de acțiuni, precum diversificarea economiei rurale, înființarea noi și crearea locurilor de muncă; achiziționarea echipamentelor și utilajelor; construcția sau modernizarea clădirilor de importanță economică, socială, istorică și culturală ș.a. În acest sens, solicitanții vor putea depune dosarele în anul curent, în perioada lunilor mai-iunie.