În c. Lăpuşna s-a desfăşurat Conferința internațională „Patrimoniul ținutului Lăpușna” realizată în cadrul proiectului transfrontalier „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)”, susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova, curierul.md.
La conferinţă au participat savanți, profesori de istorie și reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Republica Moldova, Ucraina şi România, partenerii proiectului, agenţi economici. În cadrul evenimentului a fost lansată cartea „Lăpușna. Studii de istorie și arheologie”, elaborata de un grup de istorici de la Academia de Ştiinţe a Moldovei/Institutul de Istorie, lucrare ce promovează valoarea Târgului medieval Lăpușna, precum și a personalității voievodului Alexandru Lăpușneanu. De asemenea, s-au discutat probleme legate de utilizarea eficientă a patrimoniului turistic din Moldova, România şi Ucraina pe trasee istorice comune.
Şedinţa de comunicări a fost moderată de viceministrul Culturii Gheorghe Postică, principalele subiecte de discuții publice vizând: Lăpușna medievală în secolele XIV-XVIII; Lăpuşna – centru de ţară, centru de ţinut. Ţara Moldovei în timpul lui Alexandru Lăpuşneanu; Neamul de boieri lăpuşneni Cărăbăţ/Darie: istorie şi genealogie; Lăpuşna în heraldică; Patrimoniul material şi imaterial al localităţii Lăpuşna ş.a.
În cea de-a două parte a evenimentului, participanţii au vizitat obiectul aflat în construcție – Curtea Domnească, a cărui proiect de reabilitare prevede a fi implementat până la finele acestui an, unde s-a desfăşurat o masă rotundă.
„Scopul proiectului constă în aprofundarea şi schimbarea calitativă a cooperării autorităţilor locale, antreprenorilor pe traseul turistic Lăpuşna-Hânceşti-Vaslui-Cotnari-Belgorod Dnestrovski şi creşterea numărului de vizitatori în destinaţiile istorice – menţionează Viorel Miron, managerul proiectului. Prin intermediul acestuia, fiecare partener de proiect va participa la îmbunătăţirea managementului destinaţiilor turistice interconectate pe traseul “Drumul oraşelor medievale”.