Sute de tineri din raionul Rezina au urmărit la 12 aprilie curent, spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine”, jucat pe scena Palatului de cultură de către tineri și tinere din raionul Strășeni. Spectacolul și-a propus să promoveze șansele egale pentru fete și băieți și să îndemne tinerii să gândească liber, fără stereotipuri, informează PROVINCIAL.
Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Viorica Culeac, coordonatoare UN Women a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” și-a exprimat speranța că asemenea inițiative pot contribui la dezvoltarea și consolidarea unei societăți în care atât fetele cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații „au șanse egale și sunt încurajați să-și realizeze propriul potențial”.
Șefa Direcției tineret, învățământ și sport din cadrul Consiliului raional Rezina, Lilia Lazari, s-a arătat convinsă că tinerii ce au urmărit spectacolul au înțeles cât este de important să gândească în afara stereotipurilor și prejudecăților. „Este foarte important să vă faceți vocea auzită, să insistați pe necesitățile voastre. Știu că sunteți la vârsta când aveți foarte multe întrebări. Sper că acest spectacol a răspuns măcar la câteva dintre ele”, a menționat Lilia Lazari.
Traian Cibotaru joacă rolul unuia dintre colegii actriței principale în spectacolul „Un dar pentru tine”. El susține că proiectul l-a ajutat să cunoască foarte mulți tineri din toată țara, care gândesc la fel ca el, adică fără stereotipuri. „Am înțeles că nu mai este cool să judeci pe alții și să ai un comportament jignitor. De ce? Pentru că noi suntem viitorul acestei țări. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi. E important să avem grijă la cum acționăm pentru că toți suntem la fel și avem drepturi egale”, menționează Traian.
Eleva clasei a X-ea din Liceul teoretic „Alexandru cel Bun”, Andrea Vlada, este una dintre tinerele ce au urmărit din sala Palatului de cultură din Rezina spectacolul „Un dar pentru tine”. Spune că i-a părut interesant mai ales secvența în care tinerii actori vorbeau despre importanța alegerii unei meserii care îți este pe plac. „Cred că noi în continuare avem probleme la acest capitol. Un băiat care vrea să devină educator la grădiniță sau o fată ce se vede polițistă va fi privit cu scepticism, ceea ce nu mi se pare corect. Întotdeauna am crezut în echilibrul șanselor. Stereotipurile sunt foarte periculoase pentru că, la un moment dat, au efect de bumerang și pot afecta pe oricare dintre noi”, e de părere Andreea.
Anul trecut, spectacolul „Un dar pentru tine” a fost jucat în fața publicului din Fălești și Strășeni. Pentru că spectatorii au reacționat pozitiv, tinerii actori implicați în proiect au decis în acest an să prezinte același spectacol în mai multe localități din raioanele Ialoveni și Rezina.
Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat de AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women Moldova și UNFPA Moldova.
Sursă: ivcmoldova.org