Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu reprezentanții Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, au discutat la 29 martie curent, în cadrul unei ședințe de lucru, despre instrumentele financiare disponibile la ODIMM, destinate mediului de afaceri din sectorul agricol, informează PROVINCIAL.
Astfel, Fondul de Garantare a Creditelor a fost subiectul principal pe agendă, fiind unicul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova, ce are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare. În acest context, prin emiterea unei garanții financiare de către Fond, agricultorii din țara noastră își pot acoperi necesitățile cu gaj a creditelor solicitate de la instituțiile financiare.
Reprezentanții ODIMM au subliniat că, beneficiar al unui credit în condiții preferențiale poate fi oricare întreprindere mică sau mijlocie care depune o solicitare la una din cele 10 bănci partenere cu care ODIMM a semnat acord de colaborare. În urma acceptării cererii, antreprenorul poate beneficia de garantarea creditului solicitat de la instituția financiară, fiind acoperit de la 50% până la 80% din suma creditului contractat, cu o valoare de până la 7 milioane de Lei.
Pe parcursul anului 2021, numărul garanțiilor financiare active a atins un indicator maxim, având o valoare totală de 400 milioane Lei.